Βενιζέλος: Όχι δεν θα υπάρξουν νέο μνημόνιο ή νέα μέτρα

Όχι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, νέα μέτρα, ξανά τρόικα», «έχουμε αλλάξει φάση, βγαίνουμε από την κρίση και το μνημόνιο, αλλάζει η σχέση μας με την τρόικα, πιάνουν τόπο οι θυσίες», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά η σχέση μας με την τρόικα, και υπογράμμισε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία να σταματήσει η εικόνα μιας τριμερούς που παραμένει επί μέρες στην Ελλάδα.

Η χώρα, πρόσθεσε, χρειάζεται το δικό της εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που, όμως, δεν υπάρχει χωρίς συναίνεση, χωρίς πολιτική σταθερότητα, χωρίς διατήρηση των πλεονασμάτων σε επίπεδο που επιτρέπει αποκατάσταση αδικιών, χωρίς εργασιακή ειρήνη, χωρίς το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, χωρίς κοινή λογική και ρεαλισμό.

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ».

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως επιχείρησε να εγκλωβίσει τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης «σε μοχλό για τη συγκρότηση του καταφανώς ετερόκλητου μετώπου από το ΚΚΕ μέχρι την Χρυσή Αυγή».

Υποστήριξε δε, ότι αυτό «δεν μπορεί να συνιστά εναλλακτική πρόταση πολιτικής», και έκανε λόγο για «εικόνα διχασμού, αντίφασης, ανακολουθιών και χωρίς δισταγμό συναρίθμησης των ψήφων των προφυλακισμένων και υπόδικων βουλευτών της Χρυσής Αυγής».

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «κάποιοι δεν έχουν κανέναν δισταγμό, διεκδικούν χωρίς αρχές και εγγυήσεις προς τον λαό την εξουσία, που νομίζουν ότι μπορεί να συνιστά αυτοσκοπό».

Αναφερόμενος στην κεντροαριστερά, σημείωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της παράταξης επέτρεψε να ανοίξει πλέον σε άλλη βάση ο διάλογος για την κεντροαριστερά και την ανασυγκρότηση της παράταξης.

Επεσήμανε ωστόσο, πως το εκλογικό ποσοστό ούτε επαρκές ούτε ικανοποιητικό είναι, αλλά είναι ποσοστό ανάγκης, το οποίο όμως «δεν είναι ευκαταφρόνητο, γιατί διαφύλαξε την προοδευτική σταθερότητα που θέλαμε, τις θυσίες των πολιτών, την πορεία της οριστικής και ασφαλούς εξόδου από την κρίση και κυρίως είναι αυτή η επίδοση που άνοιξε το διάλογο για την κεντροαριστερά».

«Αν δεν στεκόταν όρθια η παράταξη, δεν θα στεκόταν όρθια και η χώρα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ταυτόχρονα, τάχθηκε εναντίον της ταυτόχρονης διεξαγωγής ενός συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και ενός συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης γιατί, όπως εκτίμησε, θα δημιουργούσε την απόλυτη σύγχυση.

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι το επικείμενο συνέδριο θα είναι ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και απηύθυνε προσκλητήριο αυτό-οργάνωσης στους πολίτες που βρίσκονται στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Κάνοντας έμμεση αναφορά στο Ποτάμι είπε : «εμείς έχουμε αντοχή και δεν είμαστε προϊόν κρίσης, όπως κάποιοι που δείχνουν αλαζονεία απέναντι στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν συνεργάζονται με το παλιό, ενώ στο ευρωκοινοβούλιο συνεργάζονται με σοσιαλιστικά κόμματα που έχουν ιδρυθεί τον 19ο αιώνα».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ