ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Με διαρροή Παπανδρέου και διαγραφή Κακλαμάνη πέρασε το πολυνομοσχέδιο (upd)

Η κυβερνητική πλειοψηφία κατέγραψε τρεις διαρροές με πιο «τρανταχτή» αυτή του Γιώργου Παπανδρέου που καταψήφισε το Άρθρο 2 που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η κυβέρνηση Σαμαρά: Το νομοθετικό έργο

 
Υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη συμφωνία με την τρόικα και δίνει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης. Το Άρθρο 1 υπερψηφίστηκε με 152 «ναι» επί 288 ψηφισάντων βουλευτών. Το Άρθρο 2 πέρασε με 151 ψήφους υπέρ, ενώ το Άρθρο 3 πέρασε κατά πλειοψηφία.

Η κυβερνητική πλειοψηφία κατέγραψε τρεις διαρροές με πιο «τρανταχτή» αυτή του Γιώργου Παπανδρέου που καταψήφισε το Άρθρο 2 που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ και ο Απόστολος Κακλαμάνης ψήφισε «παρών» στο Άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου.

Από τους κόλπους της ΝΔ, ο Νικήτας Κακλαμάνης ψήφισε «παρών» στο Άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων την κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου που τον έβρισκε αντίθετο. Λίγα λεπτά αργότερα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τη Βουλή πως διέγραψε τον κ. Κακλαμάνη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Καταγράφηκαν επίσης δύο ακόμη απουσίες του κ. Ψυχάρη και της κ. Γκερέκου, οι οποίοι με επιστολική ψήφο δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν «ναι».

Πριν την ψηφοφορία, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις και ενστάσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης, κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο θέμα του γάλακτος σύμφωνα με τις οποίες «ορίζεται ότι το παστεριωμένο γάλα έχει διάρκεια συντήρησης μέχρι 7 ημέρες. Η συντήρηση ορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων φορέων».

Σε ότι αφορά τα λογοτεχνικά βιβλία διευκρινίστηκε ο ορισμός του τι είναι λογοτεχνικό βιβλίο ενώ σε ότι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές τις Κυριακές γνωστοποίησε ότι αυτό θα αφορά τρεις μόνο περιοχές της χώρας, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει.

Σωρεία νομοτεχνικών αλλαγών επί του πολυνομοσχεδίου κατέθεσαν επίσης και οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Παιδείας προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για αλλαγές της τελευταίας στιγμής και για υποβάθμιση του κοινοβουλίου, ενώ ο Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε ότι τροπολογία υπουργού δεν ψηφίζει.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε βουλευτική τροπολογία που θέτει σε καθεστώς διαθεσιμότητας το σύνολο του ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού που μετατάχθηκε/μεταφέρθηκε από τις πρώην υπηρεσίες Νοσοκομειακής Υποστήριξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και ταυτόχρονα καταργούνται οι θέσεις που κατέχει.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας απεύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι οι μεθοδεύσεις της τελειώνουν στις 25 Μαΐου με την ψήφο του ελληνικού λαού. «Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο στο ψέμα και την εξαπάτηση. Στόχος τους είναι να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, ντόπια και ξένα. Διαλύουν την κοινωνία, ξεπουλάνε την Ελλάδα κομμάτι – κομμάτι. Σε μια χώρα χτυπημένη από τα Μνημόνια και την πολιτική τους, τολμούν να φέρουν εκτάκτως στη Βουλή 'νομοσχέδιο - σκούπα' που θεσμοθετεί ένα νέο γύρο βαρβαρότητας. Και που αποτελεί το προοίμιο για το νέο Μνημόνιο, που σταδιακά θα επιβληθεί μετά τις εκλογές, αν τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «κυβέρνηση - τρόικα - ντόπια και ξένη διαπλοκή συμφώνησαν να ξεκοκαλίσουν ό,τι έχει απομείνει μετά από τρία χρόνια λεηλασίας.

»Τελευταία τους λεία οι τράπεζες και τα δεκάδες δισεκατομμύρια που ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει για να τις κρατήσει στη ζωή. Με το νομοσχέδιο αυτό εκχωρούν τον έλεγχο των τραπεζών και μαζί τον έλεγχο της οικονομίας, του συνόλου σχεδόν της ιδιωτικής περιουσίας και τελικώς τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας στα χέρια ξένων και εγχώριων κερδοσκόπων», κατέληξε.

Βολές κατά πάντων εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. «Η κυβέρνηση νομοθετεί με εντολές και παραδίδει την εθνική κυριαρχία. Οι διατάξεις για το γάλα εξυπηρετούν βιομηχανίες του εξωτερικού, ενώ οι διατάξεις για τα φάρμακα κλείνουν τα φαρμακεία και παραδίδουν τον έλεγχο του λαού στις πολυεθνικές» δήλωσε.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πρότεινε η όποια διευθέτηση για την ανακεφαλαιοποίηση να τίθεται υπό την έγκριση της Βουλής με την παρουσίαση όλων των δεδομένων. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε «αλλαγή του τρόπου διαχείρισης του τραπεζικού ζητήματος» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του ζητά «να υπάρχουν διευθετήσεις σε βάθος χρόνου και όχι κάτω από την πίεση καταστάσεων και ιδιωτικών συμφερόντων».

Για πολυνομοσχέδιο κράχτη των επενδυτών, εγχώριων και ξένων, να επενδύσουν στην Ελλάδα με πάμφθηνη και χειραγωγημένη εργατική δύναμη έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής.

Σκληρή κριτική άσκησε και ο Πρόεδρος της Ένωσης για την Πατρίδα και το Λαό Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «λίθους, πλίνθους και κεράμους ατάκτως εριμμένους» αλλά και έμπρακτη ταπείνωση ενός λαού.

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

 
Κοτζιάς: Η ΠΓΔΜ να καταλάβει πως δεν υπάρχει λύση χωρίς αποδοχή των Πρεσπών
Μετά την συμμετοχή του στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε πως οι υποσχέσεις...
15.10.2018, 17:30
Reuters: Ο Καμμένος ενισχύει την αβεβαιότητα για την Ελλάδα
Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία των Πρεσπών που πέτυχε ο Τσίπρας «κομμάτιασε το μήνα του μέλιτος του...
15.10.2018, 17:26
Απρόθυμοι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για κοινή ενημέρωση Καμμένου - Κοτζιά στη Βουλή
Τις σημερινές διευκρινίσεις του Υπουργού Άμυνας περί προσωπικών και όχι κυβερνητικών θέσεων, φέρεται να...
15.10.2018, 17:05
Μ. Σπυράκη: « Η κυβέρνηση είναι ανυπόληπτη και εξάγει αστάθεια»
Για μια εικόνα που εκπέμπει η κυβέρνηση συνολικά και η οποία προσβάλλει την πατρίδα μας και τους πολίτες...
15.10.2018, 14:19
Παπαδόπουλος: Τι ζήτησα από τον Καμμένο και δεν ήταν ρουσφέτι
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, έδωσε τη δική του απάντηση στα όσα τον κατηγόρησε ο υπουργός...
15.10.2018, 12:59
Μητσοτάκης: Έχουμε να κάνουμε με έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας
Σε ανάρτησή του στα αγγλικά σημειώνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν εκφοβίζεται και υπογράμμισε ότι οι επόμενες...
15.10.2018, 12:51
Κικίλιας: "Η κυβέρνηση έχει ήδη καταρρεύσει"
Ο κ. Κικίλιας εκτίμησε πως «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διανύσουμε μια προεκλογική περίοδο πόλωσης...
15.10.2018, 11:46
Καμμένος: Το αεροδρόμιο της Καρπάθου εναλλακτικό του Κανάβεραλ
Τις λεπτομέρειες για τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου...
15.10.2018, 11:05
Σεβαστάκης: Λάθος πολιτική το τηλεοπτικό εμπάργκο
Τη διαφωνία του γύρω από την κομματική και κυβερνητική γραμμή για το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ εξέφρασε ο βουλευτής...
15.10.2018, 10:15
Σκουρλέτης: Ο Καμμένος κάνει μεγάλο πολιτικό λάθος, ξεφεύγει από τα όρια
Σύμφωνα με τον κ Σκουρλέτη, είναι μεγάλο θέμα ένα κορυφαίο μέλος της Κυβέρνησης να διαφωνεί σε ένα τόσο...
15.10.2018, 09:44

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.