Economist για ΜΚΟ: Η διαφθορά στην Ελλάδα πολιτικό ναρκοπέδιο

Άρθρο του περιοδικού Economist που δημοσιεύεται στη στήλη Charlemagne, με τίτλο «Διαφθορά στην Ελλάδα – Πολιτικό ναρκοπέδιο», σχολιάζει τις εξελίξεις επί της έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα σχετικά με την «κακή χρήση» κονδυλίων που δόθηκαν σε 600 ελληνικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων, μεταξύ 2000 και 2008.

Το περιοδικό σχολιάζει στον πρόλογό του ότι «σχεδόν ούτε μια βδομάδα δεν περνά χωρίς νέες κατηγορίες περί διαφθοράς στον δημόσιο τομέα και τώρα είναι η σειρά του Υπουργείου Εξωτερικών».

Αναφέρεται ότι οι περισσότερες από τις ΜΚΟ συστήθηκαν με την έγκριση του τότε Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στο πλαίσιο του ελληνικού αναπτυξιακού προγράμματος ‘Hellenic Aid’. Σκοπός αυτών ήταν η ενδυνάμωση των σχέσεων της χώρας με τις αναδυόμενες δημοκρατίες των δυτικών Βαλκανίων μετά τη σύρραξη στο Κόσσοβο.

Όπως αναφέρεται, η τότε «εύπορη» Ελλάδα προσέφερε προς τις χώρες αυτές αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 600 εκατ. ευρώ. Σχεδόν 87 εκατ. ευρώ πήγαν στις ΜΚΟ κατά τη διάρκεια της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ 30 εκατ. ευρώ εξακολουθούν να «αγνοούνται», σύμφωνα με τους ελεγκτές.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση Διεθνής Πρωτοβουλία για τις Νάρκες (IMI), με στόχο την απομάκρυνση των ναρκών από Βοσνία, Λίβανο και Ιράκ, βρίσκεται αυτή την στιγμή κάτω υπό αυστηρή διερεύνηση, καθώς δεν θεωρείται ακόμα ξεκάθαρο πόσα από τα οκτώ προγράμματα από-ναρκοθέτησης ολοκληρώθηκαν από αυτά που επιχορηγήθηκαν από το υπουργείο με 9 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στις 17 Φεβρουαρίου ο πρώην διευθυντής της παραπάνω ΜΚΟ, Κώστας Τζεβελέκος προφυλακίστηκε, κατηγορούμενος για απάτη και υπεξαίρεση. Τρεις εν ενεργεία διπλωμάτες που συνδέονται με το πρόγραμμα Hellenic Aid αντιμετωπίζουν πιθανώς παρόμοιες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων ο Aλ. Ρόντος (πρώην σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου) που αυτήν την στιγμή εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει το περιοδικό.

Στη συνέχεια ο Economist αναφέρει πως όπως λένε αναλυτές ασφαλείας στην Αθήνα, πολλά από τα χρήματα που δόθηκαν για αυτά τα προγράμματα αποναρκοθέτησης πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς, καθώς υπάρχει η υποψία για συμβολή της ΙΜΙ στην προστασία του πρώην Σερβο- Βόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Όπως σημειώνεται, πρώην μέλος της ομάδας ασφάλειας του Κάρατζιτς, ο Ντούσαν Τέσιτς, προσελήφθη από τη συγκεκριμένη ΜΚΟ για την υλοποίηση ενός εκ των προγραμμάτων της στη Βοσνία, ενώ αργότερα η ΙΜΙ αντικατέστησε την τοπική ομάδα με εργαζομένους από την UNIPAK, μια σερβο-βοσνιακή εταιρεία που επίσης σχετιζόταν με το καθεστώς Κάρατζιτς. Ο κ. Τζεβελέκος παραδέχτηκε το 2005 ότι γνώριζε τον κ. Τέσιτς, ωστόσο αρνήθηκε ότι τον είχε προλάβει.

Όπως σχολιάζει ο Economist, οι ακτιβιστές του σκληροπυρηνικού ΠΑΣΟΚ ήταν ένθερμοι υποστηρικτές των Σέρβων κατά τη μεταβατική περίοδο στη Γιουγκοσλαβία, ενώ κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Ανδρέα Παπανδρέου το κόμμα προσέφερε οικονομική και τεχνική βοήθεια στο καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Εξάλλου, πριν μετατραπεί σε καταζητούμενο, ο Κάρατζιτς ήταν «καλοδεχούμενος» από την ελληνική ηγεσία, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Όπως επισημαίνεται, τόσο ο κ. Γ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Ρόντος αρνούνται τις κατηγορίες περί του σκανδάλου για τις ΜΚΟ, με τον Γ. Παπανδρέου να αποστασιοποιείται και από τις φιλοσερβικές σχέσεις του κόμματος. Σημειώνεται δε ότι όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2009, με τη χώρα στα πρόθυρα κατάρρευσης, διέταξε έρευνα του Υπουργείου Εξωτερικών για τις δραστηριότητες των ΜΚΟ.

Το άρθρο καταλήγει σχολιάζοντας ότι παρόλα αυτά, το εν λόγω σκάνδαλο «εκθέτει» τον κ. Παπανδρέου, ενώ δύναται να επηρεάσει αρνητικά και την επιστροφή του στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Αναφέρεται μάλιστα ότι θα οδηγήσει σε εντονότερες διαμαρτυρίες από τους Έλληνες φοιτητές που παρακολουθούν τις ομιλίες του σε πανεπιστήμια της Βρετανίας και της Αμερικής. «Θα πρέπει να προσέχει τα νώτα του», σχολιάζει το περιοδικό στο τέλος.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο