Κλείσιμο

Αλλαγή του Δουβλίνο 2 ζητά ο Τσίπρας από Ρομπέι με αφορμή το Φαρμακονήσι

Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι με αφορμή το πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες ανοιχτά του Φαρμακονησίου απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας την τροποποίηση της συνθήκης Δουβλίνο 2 και την «άμεση επανεξέταση ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο».

Ο κ. Τσίπρας ζητά την αλλαγή του Δουβλίνο 2 με βάση «τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, [...] και στο οικονομικό επίπεδο», και ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει την πρόσβαση των μεταναστών «σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. με δίκαιο και αναλογικό τρόπο».

Προσθέτει ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν «στην κατεύθυνση της διασφάλισης της προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό έδαφος», και τονίζει πως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δεν μπορούν να σταματήσουν τη μετανάστευση με την υιοθέτηση «όλο και πιο καταπιεστικών πολιτικών» απέναντι στους μετανάστες «κάτω από την πίεση» του Βορρά.

«Καμία δύναμη Frontex και κανένας φράκτης δεν μπορεί να σταματήσει ένα φαινόμενο το οποίο είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα της κρίσης που επικρατεί στις χώρες απ’ όπου αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων για τη διάσωση μεταναστών στις θάλασσες, τη φιλοξενία τους και τη νομική αντιμετώπισή τους.

Τέλος, αναφερόμενος στα ναυάγια της Λαμπεντούζα και του Φαρμακονησίου, ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως «Είναι υποκριτικό και ανήθικο» να γίνονται «μεγαλόστομες δηλώσεις» από τους θεσμούς της Ε.Ε. με αφορμή την κάθε τραγωδία, δηλώσεις που, όπως λέει «ξεχνιούνται αμέσως μετά την αποχώρηση των τηλεοπτικών συνεργείων».

ο Αλέξης Τσίπρας «συκοφαντεί την πατρίδα του» ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.

Την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με λόγω της τραγωδίας έχει ζητήσει εμμέσως πλην σαφώς ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ