Κλείσιμο

Πολιτικό Βαρόμετρο: Παράσταση νίκης η ΝΔ, πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ, καλύτερη κυβέρνηση… καμία

Αναλυτικά τα στοιχεία ΕΔΩ

Το βαρύ κλίμα που αισθάνονται οι πολίτες σχετικά με την οικονομία και την απαισιοδοξία τους για την πορεία της χώρας, καταδεικνύει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, για τον ΣΚΑΪ, το πρώτο Βαρόμετρο της σεζόν.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (74%) εκτιμά ότι τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις τους για το προσωπικό τους εισόδημα, καθώς το 72% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Παραπάνω από τους μισούς (54% τον Σεπτέμβριο από 52% τον Ιούλιο) αναμένουν περισσότερη ακρίβεια, ενώ κατακόρυφη αύξηση (81% τον Σεπτέμβριο από 55% τον Ιούλιο) παρουσιάζει το ποσοστό των ερωτηθέντων που περιμένουν περισσότερες απεργίες και κινητοποιήσεις.

Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, στην παράσταση νίκης παραμένει μπροστά η ΝΔ με 46% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 40%, ωστόσο τα ποσοστά της ΝΔ είναι μειωμένα από το Βαρόμετρο του Ιουλίου και αντίθετα του ΣΥΡΙΖΑ αυξημένα, καθώς τότε είχαν λάβει 53% και 43% αντίστοιχα.

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 29% και η ΝΔ έρχεται δεύτερη με 28%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΠΑΣΟΚ με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, οι ΑΝΕΛ με 5,5%, ενώ η ΔΗΜΑΡ μπαίνει ενδεχομένως οριακά στη Βουλή, καθώς λαμβάνει 2,5% με ποσοστό στατιστικού λάθους στο 1%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο Βαρόμετρο του Ιουλίου στην πρόθεση ψήφου υπάρχει ανατροπή σκηνικού στην κορυφή, καθώς τότε η ΝΔ προηγούνταν του ΣΥΡΙΖΑ με 28,5 έναντι 27,5. Σταθερή πάντως είναι η διαφορά της μίας μονάδας για τα δύο κόμματα.

Επίσης σε σύγκριση με το προηγούμενο, ΝΔ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ έχουν χάσει μισή ποσοστιαία μονάδα, το ΠΑΣΟΚ χάνει μία, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 1,5% και η Χρυσή Αυγή ενισχύεται με 2%.

Και σε αυτό το Βαρόμετρο οι ερωτηθέντες (45%) εκτιμούν ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι η καλύτερη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Αναφορικά με τα πρόσωπα, καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς με 35% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 31%. Από τον Ιούνιο η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά παρουσιάζει πτώση, ενώ του Αλέξη Τσίπρα είναι σχεδόν σταθερή.

Όσον αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, πρώτος σε δημοτικότητα έρχεται ο Αντώνης Σαμαράς (37% από 39% στο προηγούμενο Βαρόμετρο) ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας (36%, χωρίς μεταβολή), ο Φώτης Κουβέλης ( 33% από 34%), Πάνος Καμμένος (31% χωρίς μεταβολή), Δημήτρης Κουτσούμπας (22% από 21%), Ευάγγελος Βενιζέλος (21% από 26%) και Νίκος Μιχαλολιάκος (15% χωρίς μεταβολή).

Σημειώνεται ότι κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν συγκεντρώνει περισσότερες θετικές ψήφους από ότι αρνητικές.

Τέλος, ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες (60%) θεωρούν ότι δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές, σχεδόν το ίδιο ποσοστό (57%) πιστεύει ότι τελικά θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Δείτε ΕΔΩ τη στάση των Ελλήνων απέναντι στο θέμα της Συρίας
Πηγή: Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου