Τι κομίζει από την Ουάσιγκτον ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου

Με την ιδιότητα του στενού συνεργάτη του προέδρου Ομπάμα έρχεται στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, θέλοντας να ακούσει από «πρώτο χέρι» τις σκέψεις των κ. Σαμαρά και Στουρνάρα, για να τις μεταφέρει στον Λευκό Οίκο εν όψει τη επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Ταυτόχρονα, θα διατυπώσει την πάγια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, που είναι ότι η Ουάσιγκτον είναι αντίθετη με τη βορειοευρωπαϊκή πολιτική της λιτότητας, αλλά θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει όλο τον κύκλο των αλλαγών για τις οποίες έχει δεσμευθεί. «Η Ελλάδα έχει κινηθεί σε μία πολύ σημαντική κατεύθυνση υλοποιώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε προχθές προσθέτοντας ότι έχει μπροστά της «δύσκολες αποφάσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τι μπορεί να κάνει για να κινηθεί και πάλι η μηχανή της ανάπτυξης. «Ο κόσμος χρειάζεται την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα.

Ο αμερικανός υπουργός αναμένεται επίσης να μεταφέρει την στήριξη της Ουάσινγκτον στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και η προετοιμασία της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά στις 8 Αυγούστου στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλους δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και οι πολίτες περιμένουμε πολλά από την επίσκεψη του Λιου η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη Σαμαρά.

Ο κ. Λιου θα συναντηθεί στη 1 το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρναρα, και στις 2 με τον πρωθυπουργό στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η επίσκεψη Λιού στην Αθήνα έρχεται μία ημέρα έπειτα από την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών των υπουργών Οικονομικών του G20 στη Μόσχα, με τους υπουργούς να διαμηνύουν το Σάββατο πως η άμεση προτεραιότητα των 20 ισχυρότερων οικονομιών, «μεσοπρόθεσμα», είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, στο πλαίσιο μίας «εύθραυστης και άνισης» ανάκαμψης.

Το Βερολίνο δεν επιθυμεί ούτε επιδιώκει μία «γερμανική Ευρώπη», τονίζει στο μεταξύ σε άρθρο του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμώντας παράλληλα πως, έπειτα από τρία χρόνια κρίσης, η εικόνα είναι ανάμικτη, με επιτυχίες μεν, αλλά και μεγάλα προβλήματα όπως η ανεργία να σκιάζουν τη Γηραιά Ήπειρο.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, Kαθημερινή