Καψής: Η ΕΡΤ έπρεπε να αναδιοργανωθεί εκ του μηδενός

«Η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει αν δεν ξεκινούσε εκ του μηδενός», δήλωσε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, κατά τη συζήτηση της πρότασης εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή.

«Κατανοώ τις αντιδράσεις και από την πλευρά των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους, αλλά και από την πλευρά των κομμάτων και των πολιτών με το μαύρο στην ΕΡΤ» είπε ο κ. Καψής και πρόσθεσε: «Μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Με όλη την ειλικρίνεια ενός επαγγελματία, ένα θέλω να σας πω. Η ΕΡΤ, για να αναδιοργανωθεί, έπρεπε αυτό να γίνει εκ του μηδενός».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι στην ΕΡΤ υπήρχε κουλτούρα αναξιοκρατίας, πολιτικών παρεμβάσεων που κατέληγε σε μια κουλτούρα αδιαφορίας, ένα δημοσιοϋπαλληλικό πνεύμα που δεν έχει καμία σχέση με τα Μέσα Ενημέρωσης, ότι η ΕΡΤ ήταν μια συλλογή φέουδων.

«Η ΕΡΤ ήταν ένα πλέγμα παγιωμένων δομών, που εμπόδιζαν κάθε προσπάθεια δημιουργικής δουλειάς» είπε ο κ. Καψής.

Για τα όσα δρομολογούνται σήμερα, ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης εξέφρασε φόβους ότι υπάρχει μια ομάδα συνδικαλιστών, ενδεχομένως και πολιτικών στελεχών μέσα στην ΕΡΤ, που είναι αποφασισμένοι να μην βγούνε μέσα από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και επιθυμούν να συνεχίσουν την κατάληψη. «Υπάρχει κατάληψη, τους ζήτησα αν συμφωνούν και για να μην σταματήσει το σήμα να εκπέμπει από την Αγία Παρασκευή και φυσικά δεν το δέχθηκαν, διότι υπάρχει μια ομάδα που έχει αποφασίσει να μείνει εκεί μέχρι το τέλος. Αυτό δεν θα γίνει» είπε ο κ. Καψής και ενημέρωσε ότι «μέσα στα επόμενα 24ωρα, θα γίνει η προκήρυξη των πρώτων 500 θέσεων, σε υλοποίηση της συμφωνίας για 2.000 θέσεις εργασίας». Είναι λάθος για τη δημόσια τηλεόραση και τους εργαζόμενους, σε όσους επιμένουν να τους κρατάνε έξω από αυτή τη διαδικασία, τόνισε. «Από την πρώτη στιγμή, είπα ότι οι εργαζόμενοι είναι μέρος της λύσης του προβλήματος» είπε ο κ. Καψής και πρόσθεσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τα στελέχη της EBU, χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Για το κόστος της αναδιοργάνωσης και για την κριτική περί απωλεσθέντων εσόδων, ο υφυπουργός επισήμανε ότι η ΕΡΤ έπαιρνε κάθε χρόνο μόλις 10 εκατ. ευρώ από διαφημίσεις, «τίποτε δηλαδή. Ήταν, στην πραγματικότητα, όλη επιδοτούμενη».

Για το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι παρανόμως κυκλοφορεί έντυπο με κλεψίτυπο λογότυπο), ο κ. Καψής ανέφερε ότι κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα για τον τίτλο. Κάλεσε, όμως, όλους να αναρωτηθούν ποιο νόημα είχε ένα κρατικό περιοδικό που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά όταν μόνο η ΕΡΤ ήξερε το πρόγραμμα και το θεωρούσε μονοπώλιο και μυστικό.

Για επικοινωνιακούς ελιγμούς και μεθόδευση ενός "σκηνικού εμπαιγμού και πίεσης" κατηγορούν στο μεταξύ την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ κατηγορώντας την ότι «λύση για αυτήν είναι η συναίνεση των εργαζομένων στη συγκάλυψη ενός πολιτικού λάθους και στη διαρκή εκτροπή από τη νομιμότητα».

Απο την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για κραυγές που αντιγράφουν αυτούς που καλλιεργούν την εκκόλαψη του μίσους.

Δεν έχουμε σήμερα μια πρόταση εξεταστικής επιτροπής αλλά μια απόδειξη της υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ στα άκρα και τις ακρότητες, πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.

Νωρίτερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε αναφέρει πως αυτό που συνέβη στη δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με άλλη λέξη παρά με πραξικόπημα. Χαρακτήρισε μάλιστα το διάγγελμα του κύριου Κεδίκογλου «διάγγελμα χουντικής κοπής».
Πηγή: skai.gr