«Ιδιοφυής κίνηση» η επιλογή Μητσοτάκη, μεγάλες προκλήσεις μπροστά, γράφουν οι Βρετανοί

Οι Financial Times γράφουν ότι ο ανασχηματισμός είχε ως στόχο την αποτροπή πρόωρων εκλογών. Το βασικό σχόλιο των FT αναφορικά με το κυβερνητικό σχήμα εστιάζει σε δύο υπουργεία που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε σε ένα από τα υπουργεία που κατείχαν εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ και όπου οι μεταρρυθμίσεις είχαν μείνει πίσω. Ανέλαβε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και καλείται να καταρτίσει λίστα με 2000 ονόματα δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν έως τις 30 Ιουνίου, ενώ έπονται ακόμα 2000 περικοπές θέσεων εργασίας έως το τέλος του έτους.

Ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αντιμετωπίζει εκτιμώμενες υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι υπερβάσεις προκλήθηκαν από καθυστερήσεις στο κλείσιμο δεκάδων μικρών νοσοκομείων ανά τη χώρα και από συνεχιζόμενα προβλήματα με τις υπερσυνταγογραφήσεις γιατρών που εργάζονται για τον ΕΟΠΥΥ, γράφει η οικονομική εφημερίδα.

«Άλλο ένα έτος, άλλος ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός», είναι το αρχικό σχόλιο της εφημερίδας Guardian.

Σημειώνεται η προειδοποίηση του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του, που «χαμογελούσαν σαν μαθητές την πρώτη ημέρα στο σχολείο», ότι δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο αν θέλει η χώρα να αποφύγει ακόμα περισσότερη λιτότητα, αλλά η εφημερίδα προσθέτει με δυσπιστία ότι αυτό το έχουμε ακούσει ξανά στο παρελθόν από όλους τους ηγέτες στη χώρα μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Όπως και να το δει κανείς οι αριθμοί ακόμα δε βγαίνουν, εκτιμά η εφημερίδα, αλλά προσθέτει ότι η αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα θα εξασφαλίσει λίγο χρόνο σε ένα καλοκαίρι ούτως ή άλλως βραδέων εξελίξεων λόγω των επικείμενων εκλογών του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. «Για πολλούς η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να πέσει ακριβώς επειδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα – οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά – είναι πολύ μεγάλα για να αντιμετωπιστούν», αναφέρει η ανταπόκριση της εφημερίδας.

Σημειώνεται επίσης ότι με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ η κυβέρνηση έχει χάσει την όποια πρόφαση είχε για να μην προχωρήσει στις επείγουσες μεταρρυθμίσεις, αρχίζοντας με απολύσεις στο δημόσιο. Παρομοίως, δε θα υπάρχουν πια πολλές δικαιολογίες για να μην πραγματοποιηθεί πληθώρα ιδιωτικοποιήσεων τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα και εδώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη που χαρακτηρίζεται «ιδιοφυής» επιλογή, καθώς ως δυναμικός φιλελεύθερος αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου και φλογερός συνήγορος των μεταρρυθμίσεων.
«Εμπνευσμένη κίνηση» χαρακτηρίζεται και η επιλογή του Παντελή Καψή σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ. «Πραγματιστής, ειλικρινής και ευγενής, κανείς στην Αθήνα δεν έχει μεγαλύτερη επίγνωση των αδυναμιών των ελληνικών ΜΜΕ», σχολιάζει η εφημερίδα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιγράφεται ως ο αδιαμφισβήτητος νικητής της κατανομής εξουσίας, καθώς αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο επί της εσωτερικής λειτουργίας της κυβέρνησης.

Ωστόσο, η εφημερίδα κάνει λόγο και για ασκήσεις ισορροπίας που σκεπάζουν την κυβέρνηση με ένα κάλυμμα αδυναμίας, όπως φαίνεται κυρίως από τις τοποθετήσεις πολιτικών ελαφρών βαρών στα κρίσιμα υπουργεία Υγείας και Εργασίας.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο