Κλείσιμο

Τσίπρας: Η κρίση ήταν η ευκαιρία για αναδιανομή του πλούτου σε βάρος εργαζόμενων

Την άποψη ότι η κρίση στην Ελλάδα λειτούργησε ως ευκαιρία για μία «συστηματική-μνημονιακή» επιβολή του «νεοφιλελεύθερου μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης», με στόχο μία «γιγαντιαία αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου εις βάρος των εργαζόμενων και της μεσαίας τάξης» και προς όφελος των «μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων εξέφρασε την Δευτέρα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το Ναύπλιο.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως κατά τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία «πρωτοφανής προπαγάνδα κατασυκοφάντησης του ρόλου του δημόσιου τομέα [...] με προφανή στόχο τις οριζόντιες περικοπές», τη στιγμή που τα «μεγάλα λόγια περί δήθεν επανίδρυσης ή εκσυγχρονισμού του κράτους» κατά τα τελευταία χρόνια αποδείχτηκαν «κενές περιεχομένου».

Όπως προσέθεσε μάλιστα ο κ. Τσίπρας, «σε αντίθεση με τα λόγια, καμία διάθεση δεν υπάρχει για κατάργηση ή έστω συρρίκνωση του πελατειακού κράτους». Αντίθετα, τα όσα διαδραματίζονται αποσκοπούν στο να μετατρέψουν το πελατειακό κράτος σε «κράτος-λάφυρο».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η Κουμουνδούρου δεν έχει πρόθεση να υπερασπιστεί το «πελατειακό κράτος που έφτιαξαν τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο και τον έριξαν στα βράχια».

Υπογράμμισε ωστόσο πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να αποδεχθεί «τη λογική που λέει: ‘Αφού πονάει το πόδι ας κόψουμε το πόδι’», αντιτιθέμενη στην λογική της τρικομματικής που, προωθεί ένα «νέο αυταρχικό πειθαρχικό δίκαιο, όχι για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, αλλά για να καθυποτάξει, να εκβιάσει και να διώξει υπαλλήλους» για να «συνεχιστεί το πλιάτσικο.

»Εμείς ένα τέτοιο κράτος, που βασικό του στόχο έχει την αναπαραγωγή και ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων, που αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως διαχειριστή των κοινωνικών αντιδράσεων απέναντι σε αυτά τα συμφέροντα, όχι μόνο το απορρίπτουμε αλλά και το καταδικάζουμε», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε τους τέσσερις άξονες για την λειτουργία του δημόσιου τομέα.

  • Ο Πρώτος Άξονας αφορά τη Δομή και τη λειτουργία του Κράτους, με στόχο την αποκέντρωση του Κράτους με ισχυρή Αυτοδιοίκηση
  • Ο Δεύτερος Άξονας αφορά τη Δημιουργία Κοινωνικού Κράτους – τη Παραγωγική Ανασυγκρότηση
  • Ο Τρίτος Άξονας αφορά στη Δημοκρατική Αναδιάρθρωση – στην Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης
  • Τέταρτος Άξονας είναι η Νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών, με στόχο την ανατροπή της δυσπιστίας και τη αντιπαλότητας δύο περίπου αιώνων των πολιτών απέναντι στο κράτος
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ