«Ανάβει φωτιές» σε κυβέρνηση και κόμματα το αντιρατσιστικό

Συνεχίζεται η ένταση γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «την ώρα που η Χρυσή Αυγή αλωνίζει και απειλεί με τις φαλτσέτες στις γειτονίες, εκείνη αρνείται την αναγκαιότητα του και ετοιμάζει αντιδημοκρατικό νόμο που θα περιορίζει τις διαδηλώσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε και κατά ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ γνωστοποιώντας ότι τη Δευτέρα το κόμμα του θα καταθέσει δική του πρόταση νόμου για το αντιρατσιστικό.

Όπως είπε, «με προοδευτικά δεκανίκια τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη η κυβέρνηση Σαμαρά αρνείται να καταθέσει έναν αντιρατσιστικό νόμο αλλά είναι έτοιμη να καταθέσει έναν αντιδημοκρατικό νόμο που θα περιορίζει τις διαδηλώσεις».

Επιμένοντας στην θεωρία των δύο άκρων, η ΝΔ κατήγγειλε την Κουμουνδούρου ότι ζητά «νέα Κερατέα» και «νέα Ιερισσό».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «η απόφαση του κ. Τσίπρα να καταθέσει δικό του νομοσχέδιο, που θα εφαρμοστεί μόνο αν γίνει πρωθυπουργός, ελήφθη για να περιορίσει τα εσωκομματικά του μέτωπα και να "καπελώσει" τις απόψεις του κ. Μουλόπουλου και του κ. Λαφαζάνη. Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ξεκάθαρα με την κίνησή του αυτή, ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Οι λόγοι είναι γνωστοί σε όλους».

Μιλώντας στο Mega ο Φώτης Κουβέλης κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να εγκαταλείψει τα τερτίπια και να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοθέτημα». Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την μεγάλη διαφωνία με την ΝΔ στο ζήτημα αυτό, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι δεν αποτελεί απαρχή για αμφισβήτηση της συνοχής της κυβέρνησης. 
«Η Δημοκρατία έχει ανοχή αλλά έχει και νόμους» τόνισε καλώντας όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να ψηφίσουν την πρόταση νόμου, η οποία, σημείωσε, είναι και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας ενώ επέκρινε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει δική του πρόταση νόμου.

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και στον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, χαρακτηρίζοντας τον «υπουργό υπό περιορισμό», προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΔΗΜΑΡ. Πηγές από τη ΔΗΜΑΡ τόνιζαν ότι «εναγωνίως περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ την εγκατάλειψη του αντιρατσιστικού ν/σ από όλες τις πλευρές, για να επαναλάβει αθλιότητες περί υποχωρητικών και συμβιβασμένων. H κατάθεση της πρότασης νόμου από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, αντί να κάνει τους υποκριτές του αριστερισμού τουλάχιστον να σιωπήσουν, τους οδηγεί σε νέες ύβρεις. Οι ίδιοι που μέρες τώρα έλεγαν ότι θα υποστηρίξουν το ν/σ Ρουπακιώτη, την ώρα που επιχειρείται μια κοινοβουλευτική μάχη κατά του νεοναζισμού, εξαφανίζονται σαν λαγοί».

«Γι άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά με αφορμή την αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αλλά και την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τη δική του πρόταση για το θέμα.

«Μπροστά στην προσπάθεια του να συντηρήσει ένα ανούσιο δίπολο ο κ. Τσίπρας γίνεται απλά δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Σαμαρά. Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες υπερισχύουν των αξιών και των αρχών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Έλενα Κουντουρά σημείωσε «γίνονται τέρατα και κόβονται μισθοί και συντάξεις κι ο κόσμος πεθαίνει και μεις συζητάμε αν θα συμφωνήσει ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε οτι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, οτι είναι όλο ένα επικοινωνιακό, ως συνήθως πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα».

Μιλώντας στη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής ο Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι «αυτοί οι οποίοι μιλάνε για Συνταγματικό Τόξο κάνουν έναν νόμο αντισυνταγματικό μόνο και μόνο για να σταματήσουν τη ΧΑ» και δήλωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία άλλαξε γνώμη για τον αντιρατσιστικό νόμο, επειδή ήρθε στα χέρια της δημοσκόπηση που δείχνει πως το 70% των ψηφοφόρων της δεν θα την ψηφίσουν, αν περάσει το εν λόγω νομοσχέδιο. Η αλλαγή στάσης έγινε από μικροπολιτικό συμφέρον».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: Μέρα με τη μέρα γίνεται πιο φανερό ότι οι αντιπαραθέσεις και ζυμώσεις των άλλων κομμάτων, γύρω από το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, δεν αφορούν την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του ναζισμού που γεννά και θρέφει το σύστημα που οι ίδιοι υπερασπίζονται. Έχουν πραγματικό στόχο, αφενός την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και τον εγκλωβισμό του λαού σε νέα ψεύτικα διλήμματα, αφετέρου την ενσωμάτωση αντιδραστικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ποινικοποιούν τους λαϊκούς αγώνες και τις ριζοσπαστικές ιδέες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ