«Πέρασε» το πολυνομοσχέδιο – Σαμαράς: Η κυβέρνηση βγήκε πιο ενωμένη παρά ποτέ

Δεκτό κατά πλειοψηφία με 168 «ναι», 123 «όχι» και ένα «παρών» έγινε το πολυνομοσχέδιο κατά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Παρά τις Κασσάνδρες για τις δήθεν κυβερνητικές αρρυθμίες η κυβέρνηση βγήκε πιο ενωμένη παρά ποτέ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ψήφιση του πολυνομοσχέδιου.

Απαντώντας σε ξένο τηλεοπτικό κανάλι και σε ερώτηση εάν αυτά είναι τα τελευταία μέτρα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία εμείς θα αποδείξουμε την ελληνική επιτυχία (greek success story)».

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου «ανοίγει τον δρόμο» για την εκταμίευση της παρακρατημένης δόσης διάσωσης ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, η αποδέσμευση της οποίας, σύμφωνα με τον υπουργό, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος την Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του Euro-Working Group, το οποίο προετοιμάζει την ατζέντα του Eurogroup.

Η επόμενη συνεδρίαση του ίδιου του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 13 Μαΐου, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί η καταβολή της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μαζί με το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκαν
και τροπολογίες που ρυθμίζουν μισθολογική εκκρεμότητα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2010, ζητήματα παραχώρησης αιγιαλού σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής και για την απασχόληση ανέργων σε προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και για την μείωση των εργοδοτικών εισφορών εκείνων των επιχειρήσεων που δεν προβαίνουν σε μειώσεις προσωπικού.

Σημειώνεται ότι «ναι» στο πολυνομοσχέδιο είπαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος προερχόμενος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Θόδωρος Σολδάτος προερχόμενος από τη ΝΔ. Ο κ. Μαρκόπουλος είχε διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία όταν καταψήφισε το δεύτερο μνημόνιο και είχε ακολουθήσει τον Πάνο Καμμένο, αλλά αποχώρησε και από εκεί. Ο κ. Σολδάτο είχε βρεθεί φέτος το χειμώνα εκτός ΝΔ.

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα επιστροφής στη ΝΔ των δύο ανεξάρτητων βουλευτών, ο κ. Σαμαράς είπε «οψόμεθα». Για το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο κ. Μαρκόπουλος ψήφισε κυβερνητικό νομοσχέδιο τόνισε «αυτό κάτι δείχνει».

Στο μεταξύ, η συζήτηση στην Ομέλεια
διεξήχθη σε έντονο κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Τριβές προκάλεσε η τροπολογία που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την ανεργία και τελικά έγινε μερικώς αποδεκτή.

Η διατύπωση της νομοτεχνικής προσθήκης του κ. Στουρνάρα, για την απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που αφορά στο πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ), προβλέπει καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως - ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως. Σε ό,τι αφορά δε, την μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αυτή μπορεί να προβλέπεται «ως μέτρο ανάσχεσης της ανεργίας, για τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες σε αυτές, θέσεις εργασίας».

Η τροποποίηση που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος παρατήρησε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και το Προεδρείο, πως «δεν είναι δυνατόν τα μεσάνυκτα να ρίξετε τον κατώτατο μισθό στο μηδέν και να καταβαραθρώσετε τα ασφαλιστικά ταμεία».

Αργότερα, και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ζήτησε από το Προεδρείο να μην κάνει αποδεκτές τροπολογίες που δεν είναι σε γνώση των βουλευτών και δεν έχει προλάβει να αναπτύξει και ο αρμόδιος υπουργός στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι επιθυμητή, καθώς είναι απ΄ τις πιο υψηλές στην Ευρώπη» σημειώνοντας ότι «τα 490 ευρώ είναι όντως χαμηλός μισθός - αλλά μην ξεχνάτε πως μιλάμε για ανέργους. Θα είναι μια ανακούφιση γι΄ αυτούς».

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

«Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική, είναι μόνο «διαχειριστής των ντιλς των αποκρατικοποιήσεων» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν το Δημόσιο έκανε λόγο για «ανθρωποθυσία».

Για διγλωσσία κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος επέκρινε τη στρατηγική της κυβέρνησης να καταθέτει νομοσχέδια που περιλαμβάνουν τα πάντα σε ένα άρθρο, σημειώνοντας πως το «σχέδιο εκτελείται πια με το δόγμα του σοκ και με τη διαδικασία του κατεπειγόντως», υποσκάπτοντας τις κοινοβουλευτικές μεθόδους.

Υπέρ της εξόδου απο το ευρώ, «αν χρειασθεί», τάχθηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ψέματα τα περί «εντός του ευρω και εκτός του Μνημονίου που λεει ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα, ασκώντας κριτική και στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, δεν τοποθετήθηκαν στη Βουλή.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ