Στουρνάρας: Τις ημέρες του αδιεξόδου της Κύπρου κινδύνευσε το τραπεζικό σύστημα

"Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι εκείνες τις δυο κρίσιμες ημέρες κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα".
Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για το αδιέξοδο που είχε σημειωθεί την Κύπρο στα μέσα Μαρτίου εισηγούμενος την τροπολογία που αφορά την απορρόφηση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα από την τράπεζα Πειραιώς.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε βάσει οργανωμένου σχεδίου με αποτέλεσμα όλοι οι πελάτες των υποκαταστημάτων να μην υποστούν καμία μείωση καταθέσεων και να συνεχίσουν να συναλλάσσονται κανονικά.

«Τις κρίσιμες εκείνες ημέρες δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Διότι, αν είχαν υποστεί κούρεμα οι καταθέσεις των Ελλήνων στα κυπριακά υποκαταστήματα, κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να γίνει μετά. Υπήρξε, ευτυχώς, αίσιο τέλος» τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αποτέλεσμα ήταν όλοι οι συναλλασσόμενοι με τα κυπριακά υποκαταστήματα να μην υποστούν καμία μείωση καταθέσεων και να συνεχίσουν να συναλλάσσονται κανονικά, χωρίς κανένα περιορισμό, υπό το νέο καθεστώς στον ελληνικό τραπεζικό Όμιλο, την τράπεζα Πειραιώς. «Ελήφθησαν και άλλες προσφορές από άλλες τράπεζες, αλλά η προσφορά της τράπεζας Πειραιώς ήταν συνεπής με την απόφαση του Eurogroup.» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, επειδή η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει ρύθμιση σε περίπτωση εξυγίανσης αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία διαθέτουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ