Αυστρία: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο για την Κύπρο

Η Αυστρία ευελπιστεί πως η Κύπρος θα βρει έναν τρόπο να παραμείνει εντός της ευρωζώνης, ωστόσο, η θέση της στους κόλπους της νομισματικής ένωσης βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της Λευκωσίας ,όπως δήλωσε την Τετάρτη ο καγκελάριος της κεντροευρωπαϊκής χώρας, Βέρνερ Φάιμαν.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα για την Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φάιμαν, στον απόηχο της εβδομαδιαίας συνάντησης του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου. «Η κάθε χώρα λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις και κανείς δεν θα τους αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα».

Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα του πως η Μεγαλόνησος θα κατορθώσει να βρει μία βιώσιμη λύση που θα διασφαλίσει την παραμονή της στην ΟΝΕ, παρά την καταψήφιση του νομοσχεδίου που προέβλεπε φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων ως μέρος του πακέτου διάσωσης του νησιού.

Ο κ. Φάιμαν προσέθεσε ότι θα προτιμούσε μία λύση που δεν θα πήξει τους μικροκαταθέτες στην Κύπρο ή οιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της κυπριακής Βουλής στο ζήτημα της φορολόγησης καταθέσεων, σημειώνοντας ωστόσο πως το Βερολίνο θα εξετάσει πλέον «τις εναλλακτικές προτάσεις που θα καταθέσει η Κύπρος στην τρόικα».

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων αλλά και με την τρόικα συνεχίζονται στη Λευκωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αναθεωρημένο κυπριακό σχέδιο προβλέπει την εξεύρεση 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω:

• Ενός κώδικα συνεργασίας της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
• Της αναχρηματοδότησης του παλαιού ρωσικού δανείου, ύψους 2,5 δισ.,
• Αλλά και της επιβολής ενός έκτακτου τέλους στους κύπριους πολίτες, από το οποίο θα αντληθούν 3,7 δισ. ευρώ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ