Οι επόμενες κινήσεις Αναστασιάδη μετά το «Όχι» της Βουλής - Τα σενάρια

Τον απόλυτο σεβασμό του στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξέφρασε μετά από την ψηφοφορία, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωσή του.

Ο κ. Αναστασιάδης για το βράδυ της Τρίτης, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή διοικητών τραπεζών και οικονομικών παραγόντων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη συγκαλέσει για την Τετάτη το πρωί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό για την από κοινού συζήτηση και μελέτη της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Αμέσως μετά θα διεξαχθεί υπουργικό συμβούλιο. Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με κλιμάκιο της τρόικας.

Νωρίτερα, στις 8 το πρωί, ο κύπριος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο.

Μιλώντας στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι σε επαφή με ευρωπαίους αξιωματούχους και αρχηγούς άλλων κρατών, όπως η Άγκελα Μέρκελ, ο Όλι Ρεν, ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι, επισημαίνοντας ότι η γίνεται συζήτηση για να βρεθεί η καλύτερη λύση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία και διαβούλευση, τόσο με την τρόικα, όσο και με τους ευρωπαικούς θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων – που αποφάσισε το Eurogroup - με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές.

Κατά τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία.

Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.

Η κρίσιμη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, έγινε ενώ πλήθος κόσμου εχει συγκεντρωθεί έξω απο την Κυπριακή Βουλή.

Τους διαδηλωτές ενθάρρυναν και ορισμένοι βουλευτές.

Σύμφωνα με το 24h.com.cy, ο κ. Αναστασιάδης θα επεξεργαστεί την Τετάρτη δύο σενάρια, το ένα εντός και ένα εκτός Τρόικας.


ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Με συμμετοχή Τρόικας και Ρωσίας
1. Κανονικά η αναχρηματοδότηση των τραπεζών από τα 10 δισ. της απόφασης του Eurogroup
2. Παράταση αποπληρωμής του Ρωσικού δανείου μέχρι το 2021 (2.5 δισ.)
3. Τέλος ενίσχυσης σε ένα ειδικό Ταμείο της χώρας με συμμετοχή μόνο των Κύπριων πολιτών. Παράλληλα ένα σχέδιο εσωτερικού δανεισμού, με δάνειο από τα Ταμεία Πρόνοιας.
4. Ρευστότητα απεριόριστη από τον ELA
5. Ρωσική δέσμευση για μεταφορά καταθετών στο νησί ώστε να παραμείνουμε χρηματοπιστωτικό κέντρο

ΣΕΝΑΡΙΟ 2: Με συμμετοχή μόνο της Ρωσίας και εκτός η Τρόικα

Στην περίπτωση αυτή η Κύπρος ουσιαστικά θα προσπαθήσει να τακτοποιήσει τα του οίκου της μόνο με την Ρωσική βοήθεια. Παράλληλα:
1. Απευθείας εξαγορά της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου. Εδώ θα γίνει και η κεφαλαιοποίηση των 2,5 δισ. ευρώ.
2. Στρατηγικός ρόλος στην Ρωσία στο θέμα του τερματικού φυσικού αερίου.
3. Νέο δάνειο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με πολύ ευνοϊκούς όρους.
Η Λαϊκή φαίνεται πως έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον 4 Ρώσων επενδυτών.
Παράλληλα ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπόροβλεφ που κατέχει ήδη το 10% της Κύπρου να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Κύπρου με 1- 1,5 δις.
Πηγή: skai.gr