Παναγιωτόπουλος: Δεν υπάρχει ταύτιση Ελλάδας - Τουρκίας για ΑΟΖ

«Δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο θέμα της ΑΟΖ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό «δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε ή να μην έχουμε προσεγγίσεις σε άλλα θέματα».

Όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, με βάση το διεθνές δίκαιο. Η εν λόγω δήλωση ουσιαστικά απηχεί τα σχετικά σχόλια που πραγματοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Δευτέρα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν ένα από τα μέλη της κυβέρνησης που ακολούθησαν τον πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη για το Ανώτατο Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Συνεργασίας που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, καταλήγοντας στην υπογραφή 25 συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών και δηλώσεις αισιοδοξίας αναφορικά με την προοπτική των διμερών σχέσεων.

Στον απόηχο των επαφών κορυφής μεταξύ των πλευρών, ο κ. Σαμαράς χαιρέτισε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η επίτευξη νέων «κεφαλαίων ειρήνης και προόδου» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας θα πρέπει να στηρίζεται στον «αλληλοσεβασμό [...], το διεθνές δίκαιο και την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας». Ερωτηθείς μάλιστα για το ζήτημα της ΑΟΖ, ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε λακωνικά πως τα ελληνικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο είναι σαφή.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε πως η Άγκυρα επιθυμεί μία λύση αμοιβαίου συμφέροντος για τις δύο πλευρές («win-win»).

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως, στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχε με τον ομόλογό του, Ισμέτ Γιλμάζ στη Κωνσταντινούπολη, έθεσε το θέμα των παραβιάσεων και παραβάσεων στο εναέριο χώρο, καθώς και τους «περίεργους πλόες» τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι δεν συμβάλλουν, ούτε κάνουν καλό, καθώς δείχνουν προθέσεις αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ