Κύπρος: Αναστασιάδης έναντι Μαλά στον δεύτερο γύρο

Σε δεύτερο γύρο οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, παρά τη μεγάλη νίκη του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς ο κεντροδεξιός υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού - Δημοκρατικού Κόμματος δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει το ελάχιστο ποσοστό του 50% που απαιτούταν προκειμένου να καταλάβει τον προεδρικό θώκο από τον πρώτο γύρο.

Για τις μετεκλογικές δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη δείτε ΕΔΩ. Για τα σχόλια του κ. Μαλά δείτε ΕΔΩ.

Αναλυτικά, ο κ. Αναστασιάδης συγκέντρωσε το 45,46% των ψήφων, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Σταύρο Μαλά (26,91%), ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Γιώργος Λιλλήκας (24,93%). Ο κ. Μαλάς υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ενώ κ. Λιλλήκας απολαμβάνει την υποστήριξη του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΕΔΕΚ).

Έπειτα από το σημερινό αποτέλεσμα, ο κ. Αναστασιάδης τίθεται αντιμέτωπος του κ. Μαλά στον δεύτερο γύρο. Οι δεύτερες κάλπες είναι προγραμματισμένος για την προσεχή Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου.

Όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι συγκέντρωσαν αθροιστικά ποσοστό 2,78%, συνεπώς, η στάση που θα τηρήσει ο κ. Λιλλήκας απέναντι στους δύο εναπομείναντες «μονομάχους» θα είναι κρίσιμη για την έκβαση του δεύτερου γύρου.

Η αποχή υπολογίζεται στο 16,86%.

Προεξάρχον ζήτημα της προεκλογικής περιόδου ήταν η υπαγωγή της Λευκωσίας σε καθεστώς μνημονίου, τη στιγμή ωστόσο που το Eurogroup εμφανίζεται διστακτικό απέναντι στην Κύπρο, μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις σχετικά με διάσωση της μεγαλονήσου για τον Μάρτιο.

Σημειώνεται πως ο κ. Μάλας έχει τονίσει την ανάγκη μίας πιο διεκδικητικής στάσης απέναντι στην τρόικα όσον αφορά την υπαγωγή της Μεγαλονήσου σε μνημόνιο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ