Σύγκρουση Βρετανίας - ΕΕ για την ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών

Ζήτημα περιορισμού των δικαιωμάτων πολιτών χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στη Βρετανία θέτει εκ νέου ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Μιλώντας στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στην περιφέρεια Ήστλι, ο Βρετανός ηγέτης είπε ότι η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα για να μην εκλαμβάνεται ως «μαλακός στόχος» για μετανάστες που θέλουν να «εκμεταλλευτούν» τα επιδόματα και τις υπηρεσίες του βρετανικού κράτους.

Οι δηλώσεις Κάμερον εντάσσονται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης δημόσιας συζήτησης που έχει ξεκινήσει στη Βρετανία με αφορμή την άρση των επταετών περιορισμών στην έλευση στην χώρα Ρουμάνων και Βουλγάρων πολιτών στο τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι υπολογισμοί της για τον αριθμό πολιτών από αυτές τις χώρες που αναμένει να αναζητήσουν εργασία στη Βρετανία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υποχρεώνει τους Ευρωπαίους μετανάστες να εγγράφονται για την απόκτηση άδειας παραμονής στη χώρα, ώστε να αποτρέπονται οι λεγόμενοι «τουρίστες των επιδομάτων πρόνοιας». Ανάλογες συζητήσεις γίνονται στη Βρετανία από το 2004 με αφορμή την τότε αθρόα εισροή εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών στη χώρα, γεγονός που εκτιμάται ότι επιβάρυνε σημαντικά το κράτος πρόνοιας.

Η επίτροπος της Ε.Ε. για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ, απάντησε στις τοποθετήσεις Κάμερον επισημαίνοντας ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αυτοεξαιρεθεί από την ντιρεκτίβα για την ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών, ούτε να επιβάλλει μόνιμους περιορισμούς. «Τι θα γινόταν με το ένα εκατομμύριο Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ;», αναρωτήθηκε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο