Τσίπρας: Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από ΔΕΘ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κατηγορώντας τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας πως εξαπάτησε τον ελληνικό λαό προτού αναλάβει την πρωθυπουργία και απευθύνοντας κάλεσμα ανατροπής του Μνημονίου.

«Ο Πρωθυπουργός ήρθε εδώ το περασμένο Σάββατο και δεν ζήτησε ούτε μία συγγνώμη για την κραυγαλέα διάσταση ανάμεσα σε όσα πέρσι υποσχέθηκε ώς Αξιωματική Αντιπολίτευση και όσα φέτος κάνει ώς κυβέρνηση. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη και δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τη Βαλκανική πολιτική της κυβέρνησής του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως «έλεγε ψέματα για να κερδίσει τη ψήφο σας».

Συνεχίζοντας
, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στη στρατηγική και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Σαμαρά, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση [...] δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας νέας εθνικής στρατηγικής» και σχολιάζοντας δηκτικά πως ο πρόεδρος της ΝΔ «ήρθε σαν το κλέφτη [στη ΔΕΘ]», φερόμενος σαν «κρυπτόμενος Πρωθυπουργός».

Στρέφοντας τα βέλη του στο νέο πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε πως «τα μέτρα θα επιδεινώσουν την ύφεση και θα μεγαλώσουν την υστέρηση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, που με τη σειρά της θα φέρει και νέα πρόσθετα μέτρα λιτότητας». Συμπλήρωσε μάλιστα πως προκειμένου να δικαιολογήσει τα μέτρα ο πρωθυπουργός «κατέφυγε για μια ακόμη φορά στη γνωστή πολιτική λαθροχειρία: ότι είναι δήθεν αναγκαίο για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ».

Παραμένοντας στο ενδεχόμενο
εξόδου της χώρας μας από τη νομισματική ένωση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν υπάρχει θεσμική πρόβλεψη αποπομπής κράτους μέλους από την ευρωζώνη. Η Ελλάδα είναι θεσμικά ισότιμος εταίρος της ευρωζώνης. Με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις που απορρέουν για όλα τα κράτη μέλη από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη αναφορικά με την Ελλάδα, κατηγορώντας τους εταίρους της Αθήνας πως στοχεύουν «να βαθύνουν τη λιτότητα και με πειραματόζωο την Ελλάδα να μετατρέψουν σιγά - σιγά όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο σε Ειδική Οικονομική Ζώνη.

«Το Μνημόνιο δεν είναι μέρος των Συνθηκών», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε το βλέμμα του στις προτάσεις του κόμματός του, υπογραμίζοντας πως ανεξάρτητα από την ψήφο στις εκλογές του Ιουνίου ο ίδιος προτιμά «να κοιτάξουμε, [...] το μέλλον κατάματα [...] να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα, απαλλάσσοντας το λαό και τον τόπο από το Μνημόνιο της καταστροφής. Αντικαθιστώντας το μ’ ένα Εθνικό Σχέδιο για την Αναπτυξιακή και Παραγωγική Ανασυγκρότηση της πατρίδας μας».

Σημείωσε πως «δε πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία», αλλά για «μια διαδικασία λαϊκής και κοινωνικής χειραφέτησης που δεν μπορεί παρά να είναι δύσκολή και επίπονη, αλλά θα οδηγεί σταδιακά στην αυτοδυναμία του λαού μας».

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη ΔΕΘ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως πρέπει να σταματήσει «η ολισθηρή πορεία της οικονομίας», προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να ξανασχεδιάσουμε με όραμα την ανάπτυξη της οικονομίας και τη διαδικασία μετάβασης στη μετά την τρόικα εποχή».

Σκληρή απάντηση από τον Σίμο Κεδίκογλου
Πηγή: skai.gr