Τρόικα προς Σαμαρά: Πρωταρχικός στόχος η τήρηση των συμφωνηθέντων

Ενημερωτικού χαρακτήρα ήταν η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ πρόκειται να οριστικοποιηθούν κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση την προσεχή Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τριμερούς ενημέρωσαν τον κ. Σαμαρά για τις πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισαν κατά την επίσκεψή τους στο υπουργείο Οικονομικών και τα στοιχεία που εξέτασαν.

Όπως διαμήνυσαν όμως, η τήρηση των συμφωνηθέντων πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν, ενώ προτίθεται να θέσει θέματα αναθεώρησης του Μνημονίου, σε πολιτικό επίπεδο, κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη των μέχρι συναντήσεων, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από την κυβέρνηση έτσι ώστε το πρόγραμμα να τεθεί σε τροχιά» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εκτός κάμερας, τόνισε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα φύγουν στα τέλη της εβδομάδας (πιθανότατα την Κυριακή) και θα επιστρέψουν στις αρχές Σεπτέμβρίου για την τελική διαπραγμάτευση.

Σημειώνεται ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν την Πέμπτη σε νέα συνάντηση τη Δευτέρα.

Στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών τέθηκαν η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ψαλίδι 10% για όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, περικοπή μέχρι και 40% στα εφάπαξ, πλαφόν 1.500 ευρω σε ετήσια βάση στις δαπάνες φάρμακων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, πλαφόν ανώτατης σύνταξης 2.400 ευρώ και επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές.

Εξετάζεται επίσης αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος της ηλικίας από το 65ο που ισχύει σήμερα.

Ο κ. Σαμαράς
συναντήθηκε την Πέμπτη και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Πηγή: skai.gr