Λαφαζάνης: «Υποχείριο» των βιομηχάνων ο Σαμαράς – Βορίδης: Να λειτουργήσει η Χαλυβουργία

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη, και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, για το ζήτημα των συνεχιζόμενων ταραχών στη Χαλυβουργία Ελλάδας εκτυλίχθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, με τον κ. Λαφαζάνη να ισχυρίζεται ότι η απεργία είναι νόμιμη και πως η κυβέρνηση είναι υποχείριο των βιομηχάνων και τον κ. Βορίδη να αντιτείνει ότι η Χαλυβουργία πρέπει να λειτουργήσει.

«Έχετε καταργήσει κάθε συνταγματικό δικαίωμα, είστε μία κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και των βιομηχάνων», κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας πως «διάλογος δεν έχει γίνει ποτέ» μεταξύ των εργαζόμενων και της εργοδοσίας, καθώς η οικογένεια Μάνεση «έχει πλάτες» στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ως «υποχείριό» της.

«Δεν υπάρχουν 100 που δουλεύουν, αυτά είναι διευθυντικά στελέχη, δεν λειτουργεί κανένα εργοστάσιο», συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς των εργαζομένων ότι η Χαλυβουργία επαναλειτουργεί. «Παρακρατικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας» είναι οι «απεργοσπάστες».

Στρέφοντας το βλέμμα του στη νομιμότητα της απεργίας και την επέμβαση των ΜΑΤ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως οι απεργοί «έχουν αποφασίσει νόμιμα τις απεργίες τους», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η δικαστική απόφαση που έκρινε την απεργία παράνομη «ελήφθη για την πρώτη απεργία, πριν από εννέα μήνες», ενώ έχουν ακολουθήσει δεκάδες νέες κινητοποιήσεις.

«Τη βία ασκούν τα ΜΑΤ [...] από τα ΜΑΤ είναι κλειστό το εργοστάσιο», συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης, τονίζοντας πως η επέμβαση στο εργοστάσιο ήταν «αντισυνταγματική».

Από την πλευρά του, ο κ. Βορίδης διερωτήθηκε εάν η απεργία είναι «υποχρεωτική» και εάν «απαγορεύεται να έχουν πολιτικές απόψεις οι εργαζόμενοι», τονίζοντας ότι η διοίκηση της Χαλυβουργίας «έχει μία δουλειά που θέλει να δουλέψει».

Απαντώντας, ο κ. Λαφαζάνης σχολίασε πως η απόφαση κάποιων να εργαστούν «καταργεί το δικαίωμα της απεργίας», προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος αντέτεινε ότι η συμμετοχή σε έναν εργατικό σύλλογο δεν είναι υποχρεωτική.

Τέλος, στο διάλογο συμμετείχαν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Μαρκόπουλος. Η κ. Χριστοφιλοπούλου γνωμοδότησε ότι «το δικαίωμα της εργασίας είναι εξίσου σεβαστό» με αυτό της απεργίας, προσθέτοντας πως «η επιχείρηση [πρέπει] να μείνει ανοιχτή και όσοι θέλουν να απεργήσουν να απεργήσουν».

Ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη κατανόησης του «αδιεξόδου» των εργαζομένων, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση για «νεοθατσερικου τύπου φιλελευθερισμό».
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος