ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Bloomberg: Oι Ελληνες να κοιτάξουν πέρα από τα επικίνδυνα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: Bloomberg|Λίγο πριν την εκλογή του στην Προεδρία, ο Φρανσουά Ολάντ είχε επισκεφθεί το Λονδίνο για να διαβεβαιώσει την χρηματοοικονομική κοινότητα πως δεν είναι «επικίνδυνος»...

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
Κείμενο-απόψη της συντακτικής ομάδας του πρακτορείου Bloomberg

Λίγο πριν την εκλογή του στην Προεδρία, ο Φρανσουά Ολάντ είχε επισκεφθεί το Λονδίνο για να διαβεβαιώσει την χρηματοοικονομική κοινότητα πως δεν είναι «επικίνδυνος». Παρόμοια περιοδεία κάνει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας, το φαινόμενο-έκπληξη των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα. Αυτός όμως έιναι πραγματικά επικίνδυνος.

Ο Τσίπρας και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, πωλούν στους Έλληνες μια πλάνη: Πως η Ελλάδα μπορεί να απορρίψει τους όρους της δανειακής σύμβασης με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης αλλά να συνεχίζει να λαμβάνει τα χρήματα τους. Αν οι ψηφοφόροι τον πιστέψουν και προσελκύσει αρκετές ψήφους στις εκλογές της 17 Ιουνίου και υλοποιήσει τις απειλές του, τότε η χώρα του, η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία θα ζήσουν για αρκετά χρόνια τις συνέπειες.

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, ο Τσίπρας ήταν ένας περιθωριακός ριζοσπάστης καρριέρας. Εντάχθηκε στην Κομμουνιστική νεολαία στο λύκειο, είναι θαυμαστής του προέδρου της Βενεζουέλας και τώρα ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, ενός δονκιχωτικού συνασπισμού μικρών αριστερών κομμάτων. Όταν εξελέγη πρόεδρος ενός εξ’αυτών, του Συνασπισμού, το κομματικό ανακοινωθέν τον περιέγραφε ως «τον σύντροφο που συμμετείχε σε όλες τις διεθνείς διαμαρτυρίες και πορείες ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση».

Στα 37 του χρόνια, ο Τσίπρας λέει πως θέλει η Ελλάδα να μείνει στη ζώνη του ευρώ. Είναι όμως αυτό εφικτό αν σκίσει τις δανειακές συμβάσεις και η Ελλάδα πτωχεύσει υπό το βάρος του χρέους της; Όταν ερωτάται γι’αυτό, απαντά πως οι δανειστές της Ελλάδας μπλοφάρουν όταν απειλούν να τραβήξουν το καλώδιο της χρηματοδότησης. Γνωρίζουν (οι δανειστές) σύμφωνα με τον Τσίπρα, πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συμπαρασύρει ολόκληρη την ήπειρο κι έτσι δεν θα το τολμήσουν.

Μπορεί. Ωστόσο σταματήστε αυτές τις σκέψεις. Αν ο Τσίπρας πιστεύει όσα λέει, τότε είναι πρόθυμος να τζογάρει το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής ηπείρου προκειμένου να παίξει πόκερ με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Άλλοι Έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν πως θα επιδιώξουν μια επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας κι αυτή τη φορά η Ευρώπη μπορεί τους ακούσει. Αλλά ο Τσίπρας επιμένει στο σκίσιμο της συμφωνίας, επιδιώκοντας την αναμέτρηση. Κι αν ο Τσίπρας δεν πιστεύει όσα λέει και γνωρίζει πως η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρηματοδότηση; Σ’αυτή την περίπτωση, θέτει την ίδια του τη χώρα υπό την απειλή μιας χαοτικής κατάρρευσης με μόνο στόχο την ενδυνάμωση του. Στην πρώτη περίπτωση είναι απερίσκεπτος. Στη δεύτερη, κυνικός.

Το Bloomberg έχει ασκήσει κριτική στην αποσπασματική λιτότητα καθώς και την στρατηγική της ευρωζώνης όπως καθορίστηκε από τη Γερμανία, από το ξέσπαμα της κρίσης χρέους και μετά. Καλωσορίσαμε την αλλαγή της συζήτησης και την προσθήκη περισσότερων αναπτυξιακών μέτρων που έφερε η εκλογή Ολάντ, έστω κι αν διαφωνούμε με τις προτάσεις του για τη Γαλλία. Ο Τσίπρας λέει πως θέλει να ηγηθεί μιας φιλοαναπτυξιακής αλλαγής πορείας για ολόκληρη την Ευρώπη.

Καλά όλα αυτά, ωστόσο όσα συζητώνται στην Ευρώπη είναι άσχετα με όσα πουλάει στους Έλληνες ψηφοφόρους. Το Ελληνικό χρηματιστήριο έπεσε κατακόρυφα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Τσίπρας είπε πως σχεδιάζει την εθνικοποίηση των τραπεζών και πως θα σκίσει το Μνημόνιο στο σύνολο του. Περιέλαβε, συγκεκριμένα, την άρνηση περικοπής 150.000 θέσεων εργασίας δημοσίων υπαλλήλων. «Δεν είναι μια διαφωνία μεταξύ πολιτικών ή κρατών» είπε μιλώντας στον Guardian: «Είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στους λαούς και τον καπιταλισμό και η Ελλάδα είναι στη πρώτη γραμμή του μετώπου αυτού του πολέμου».

Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, δεν είναι ο καπιταλισμός η αιτία της κρίσης. Ένοχη είναι μια υπερμεγέθη και ανίκανη γραφειοκρατία που οικοδομήθηκε επί δεκαετίες από κατά βάση διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Ακόμα χειρότερα, η λιτότητα που σήμερα προκαλεί πραγματικό πόνο κι αποπροσανατολίζει τους περισσότερους Έλληνες, οφείλεται εν πολλοίς στην αποτυχία προηγούμενων κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τους όρους του πρώτου πακέτου διάσωσης. Αυτό οδήγησε σε μια νέα λιτότητα.

Ο Τσίπρας απέχει από το να έχει την εντολή, κέρδισε το 16,8% των ψήφων στις εκλογές της 6ης Μαϊου και μπορεί να αυξήσει το ποσοστό στο 20% ή και παραπάνω στις εκλογές του Ιουνίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ μάχεται για την πρώτη θέση με αντίπαλο το κόμμα της κεντροδεξιάς, Νέα Δημοκρατία. Η κατάταξη έχει σημασία στην Ελλάδα διότι το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 50 έδρες επιπλέον στο κοινοβούλιο των 300 εδρών.

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί, σε όλο το πολιτικό φάσμα, πρέπει να κάνουν τη διάκριση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων που διαφωνούν με την ευρωπαϊκή στρατηγική λιτότητας. Πρέπει να δηλώσουν και να επαναλάβουν συνεχώς, πως θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα αλλά δεν μπορούν και δεν γίνεται να παραμείνει στο ευρώ στην περίπτωση που οι ηγέτες της απλά αθετήσουν τις συμφωνίες που η χώρα έχει υπογράψει.

Οι Έλληνες πρέπει να το γνωρίζουν αυτό όταν θα ψηφίσουν στις 17 Ιουνίου. Και πρέπει να γνωρίζουν πως όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νεαρός του ηγέτης, είναι ψέματα.
 
Τσίπρας: Επιχείρηση εξαπάτησης του λαού οι ισχυρισμοί για «αλλαγή κλίματος»
Αναφερόμενος δε στις τριβές που υπάρχουν εντός των κόλπων της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως αυτές δ…
25.05.2013, 16:02
Βενιζέλος: Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία
Θέμα «συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης και των προσώπων», καθώς επίσης και της επικαιροποί…
25.05.2013, 14:31
Κριτική στις κινήσεις της ΕΕ για εμπορικά μέτρα ασκεί ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ άσκησε κριτική στην ΕΕ για τα σχέδιά της να ερευνήσει για φερόμενη ανταγων…
25.05.2013, 09:56
Νέα αντιπαράθεση ενόψει των επιλογών ανωτάτων δικαστικών λειτουργών
Προτού κοπάσει η αντιπαράθεση με αιχμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, νέες τριβές δημιουργούνται εντός της κυβέ…
25.05.2013, 09:34
Παρίσι: Η Λαγκάρντ δεν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για το σκάνδαλο Ταπί
Το σκάνδαλο Ταπί «είδε» το γαλλικό Δημόσιο να καταβάλει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνά…
24.05.2013, 23:39
Φέρχοφσταντ: Πηγή της κρίσης η έλλειψη μίας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης
Ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός του Βελγίου βρέθηκε την Παρασκευή στα γραφεία της Ευρωβουλής στην Αθήνα, όπου ήτ…
24.05.2013, 22:52
Διαμαντοπούλου: Αποχωρώ από το ΠΑΣΟΚ, πρόθεση ίδρυσης νέου κόμματος
Η πρώην υπουργός σημείωσε πως δεν μπορεί να εκφραστεί «σήμερα από αυτό το ΠΑΣΟΚ», τονίζοντας πως το κόμμα έχει…
24.05.2013, 20:09
«Ανταλλαγή πυρών» από Μαρκογιαννάκη και Κωνσταντοπούλου
Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη και της …
24.05.2013, 14:48
Έγγραφο Ρουπακιώτη για το πλαίσιο ποινικής καταστολής φυλετικών, εθνοτικών & θρησκευτικών διακρίσεων
Στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την προστασία του ανθρώπου και της προσωπικότητάς του και την ποινική κατασ…
24.05.2013, 14:29
Σταθερά μπροστά οι χριστιανοδημοκράτες - στο Γουέμπλεϊ η Μέρκελ
Προβάδισμα αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία διατηρούν οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες και σε νέα δημοσκόπ…
24.05.2013, 12:28

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

ΣΥΜΒΑΝ

Frantzi Amvrosiou Kasomouli to Falirou between cross-roads Kallirrois and cross-roads Siggrou Andr. Ave no parking, one right lane blocked