Καρότο και μαστίγιο από Μπαρόζο

Η ομιλία του Ζοζέ μανουέλ Μπαρόζο στο Στρασβούργο βασίστηκε σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα που είχε συνταχθεί στις 17 Απριλίου στις Βρυξέλλες. Το κείμενο περιλαμβάνει 51 σελίδες και 30 μέτρα άμεσης προτεραιότητας, τα οποία με βάση το δεύτερο μνημόνιο πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο 2012 - από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την κεντρική διαχείριση προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία μέχρι την απογραφή ακινήτων του Δημοσίου, τις αλλαγές στα εργασιακά και πολλά ακόμη.

Η έκθεση κάνει λόγο για «κεκτημένα συμφέροντα» που εκμεταλλεύονται τη θέση τους σε ένα «αδιαφανές και γραφειοκρατικό σύστημα που υποδαυλίζει τη διαφθορά». Παρόλα αυτά ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δηλώνει αισιόδοξος.

«Αν όλα τα μέτρα υλοποιηθούν όπως πρέπει, τότε η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να απαλύνει τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Εάν όλοι οι Έλληνες επιδείξουν αποφασιστικότητα και η Ε.Ε. συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη, τότε η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο» δήλωσε στο Στρασβούργο πρόεδρος της Κομισιόν.

Περισσότερα χρέη για μεγαλύτερη ανάπτυξη;


Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο λέει ότι μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα με δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προγράμματα κατάρτισης για νέους ανέργους και άλλα συναφή μέτρα. Αντίλογος από τον Γερμανό ευρωβουλευτή Βολφ Κλιντς:

«Μερικά από τα όσα προτείνετε, για παράδειγμα οι επενδύσεις με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα. Αλλά τα περισσότερα μου θυμίζουν τα όσα προτείνει η Κριστίν Λαγκάρντ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή να χρεωθούμε για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη. Αυτό θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερα χρέη, μεγαλύτερο πληθωρισμό, μεγαλύτερη ανεργία. Το είχαμε δοκιμάσει και στη Γερμανία με τον Χέλμουτ Σμιτ στη δεκαετία του ΄70».

Ο ευρωβουλευτής των Βρετανών συντηρητικών Μάρτιν Κάλαναν διατυπώνει μία επιχειρηματολογία που δεν είναι ασυνήθιστη τους τελευταίους μήνες: ότι έχει τόσο πολύ κατανόηση για την Ελλάδα, που... θα ήθελε να την αποβάλει από το ευρώ.

«Έχω κατανόηση για τους Έλληνες που λένε ότι δεν μπορούν να απολέσουν την εθνική κυριαρχία σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Γι αυτό η καλύτερη επιλογή είναι να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη και να κηρύξουν πτώχευση. Ακόμα κι ένα δεκάχρονο παιδί μπορεί να το καταλάβει αυτό κι έτσι έγινε άλλωστε. Έχω εδώ μία έκθεση που έγραψε ένας δεκάχρονος Ολλανδός, ο Γιούρε Χέρμανς, στην οποία περιγράφει πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ. Πήρε και βραβείο για την έκθεση αυτή», λέει ο Βρετανός ευρωβουλευτής.

Περί χρηματοδότησης των κομμάτων

Αν η ομιλία Κάλαναν προκάλεσε ειρωνικά χαμόγελα, τα όσα είπε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκυ Φερχόφσταντ για τη χρηματοδότηση των ελληνικών κομμάτων συνοδεύτηκαν από χειροκροτήματα:

«Τα δύο μεγάλα κόμματα, που είναι συνυπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση, αυτοεξυπηρετήθηκαν παίρνοντας 29 εκ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων για να αρχίσουν τον προεκλογικό αγώνα. Ο εκπρόσωπός σας κ.Μπαρόζο λέει ότι η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα για το θέμα. Δεν συμφωνώ. Στο δεύτερο μνημόνιο αναφέρεται ότι πρέπει να μειωθούν οι εκλογικές δαπάνες κατά 70 εκ. Επομένως έχετε αρμοδιότητα. Είναι σκάνδαλο να κάνουν θυσίες οι Έλληνες πολίτες, να συνεχίζουν να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και την ίδια στιγμή οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί να συνεχίζουν τις τακτικές του παρελθόντος».

Στις δηλώσεις Φερχόφσταντ απάντησε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέττα Γιανάκου:
«Η χρηματοδότηση είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια και το κοινοβούλιο απλώς ρύθμισε την αποπληρωμή προς τις τράπεζες. Δεν νομίζω ότι τα ελληνικά κόμματα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι διατεθειμένα να ξοδεύουν, ενώ την ίδια στιγμή ο ελληνικός λαός υποφέρει από τις θυσίες που κάνει» τονίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Πηγή: Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο - Υπεύθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου