Καθυστερήσεις στο νέο πρόγραμμα παρατηρούν τρόικα και ευρωπαίοι εταίροι

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και η ανάγκη για πλήρη εφαρμογή του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, κυριάρχησαν στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία παραβρέθηκαν και εκρόσωποι της τρόικας.

«Το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει επιτυχή κατάληξη μόνο εάν εφαρμοστεί κατά 100% σε ολόκληρη την προβλεπόμενη περίοδο της εφαρμογής», ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα της τρόικας στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση.

Έμφαση στην ανάγκη βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι εμπόδιο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στάθηκαν «οργανωμένα συμφέροντα». Υποστήριξε επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση του προγράμματος προσαρμογής είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Μόνον έτσι θα διασφαλιστεί η στήριξη του προγράμματος από την ελληνική κοινωνία, τόνισε ο κ. Τόμσεν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γιοργκ Άσμουσεν, δήλωσε στην ίδια συνεδρίαση πως δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση ότι το πρόγραμμα προσαρμογής θα έχει επιτυχή έκβαση.

«Εάν αυτό δεν συμβεί τότε είναι πιθανό να τεθεί εκτός ελέγχου και πάλι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας», είπε ο κ. Άσμουσεν. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα λιτότητας πλήττει μεσοπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη, αλλά δεν συνιστά το αίτιο για την συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας.

Καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας παρατήρησε και ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων δεν υλοποιείται με την δέουσα ταχύτητα προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και να κλείσουν τα ρήγματα της ανταγωνιστικότητας.

«Είναι αναγκαίες περαιτέρω προσπάθειες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν, ενώ υποστήριξε ότι η εφαρμογή του πρώτου μνημονίου σκόνταψε στις αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και στην απουσία ευρείας συναίνεσης.

Μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ
, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, ανέφερε ότι τα μεγάλα κόμματα έδειξαν την πίστη τους στο νέο πρόγραμμα, λέγοντας ακόμη ότι οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων είναι πλέον καθαρές.

Πηγή: skai.gr