Λιγότερο δραματική αυτή η Σύνοδος Κορυφής

Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν δραματικές εκκλήσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανούελ Μπαρόζο και των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου της Ε.Ε. Αντίθετα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προσπάθησε να μεταδώσει στους δημοσιογράφους την αισιοδοξία του και να τους πείσει ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα αλλά και οι μεταρρυθμίσεις έχουν βρει το δρόμους τους:

«Πιστεύω πως σιγά-σιγά μπορούμε να αρχίσουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι βάλαμε τις βάσεις ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Και όσον αφορά την Ευρώπη, οι προβλέψεις μας κάνουν λόγο για μια μικρή ύφεση, αλλά και για επιστροφή της ανάπτυξης το δεύτερο μισό του χρόνου. Για το λόγο αυτό η σύνοδος αναμένεται να είναι λιγότερο δραματική σε σχέση με τις προηγούμενες. Θα συμφωνήσετε σίγουρα μαζί μου πως λιγότερο δράμα δεν θα βλάψει κανέναν μας».

Δηλώσεις που εκπλήσσουν, καθώς οι περισσότεροι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. δεν βλέπουν κανένα λόγο εφησυχασμού όσον αφορά στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν, οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της οικονομικής βοήθειας αυξάνονται και από την άλλη πλευρά πολλοί Έλληνες βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται.

Ανάπτυξη, απασχόληση, εξωτερική πολιτική

Όλοι πάντως αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως η ανάπτυξη και η απασχόληση είναι οι μαγικές λέξεις. Και είναι και κάποια από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν αυτή τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πάντως μετά από πολύ καιρό η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. θα ασχοληθεί και με μια σειρά σημαντικών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα το αν η Σερβία θα αποκτήσει το status του υπό ένταξη κράτους στην Ε.Ε. μετά από τη συμφωνία που υπέγραψε με το Κοσσυφοπέδιο. Και αυτό παρά τις ξαφνικές αντιρρήσεις της Ρουμανίας.

Ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δηλώνει σχετικά:

«Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία εκπλήρωσαν τα κριτήρια που θέσαμε και για αυτό είναι σημαντικό σαν Ευρωπαίοι να τηρήσουμε το λόγο μας».

Εκτός αυτού οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να λάβουν αποφάσεις ώστε να τεθεί ένα τέρμα στη βία του καθεστώτος στη Συρία, καταβάλλοντας προσπάθειες να πείσουν τη Ρωσία και την Κίνα να συνυπογράψουν το σχετικό καταδικαστικό ψήφισμα στα ΗΕ.

Πηγή: Christoph Hasselbach / Μαρία Ρηγούτσου, Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής