Κλείσιμο

Δραματικοί τόνοι από Παπανδρέου – Σαμαρά. Ζητούν κομματική πειθαρχία

«Πρέπει να ψηφίσουμε τη δανειακή όχι γιατί είναι ευχάριστη αλλά επειδή θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. «Μας έτυχε να αναλάβουμε την ευθύνη της χώρας για τις επόμενες γενιές» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Ένα βάρος που δεν έχει σηκώσει καμία πολιτική δύναμη τις τελευταίες δεκαετίες» πρόσθεσε.

Ακόμα ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δεν έγινε στόχος λόγω συνομωσιών εναντίον της χώρας, όπως μερικοί θέλουν να πιστεύουν, αλλά λόγω του δικού μας συστήματος πελατειακών σχέσεων και διαφθοράς. Μια χρεοκοπία θα ήταν καταστροφική για τη χώρα». «Η Ελλάδα μπορεί. Το πρόγραμμα είναι ένας δρόμος εφικτός. Τώρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας» κατέληξε.

Το αίτημά του για άμεση διεξαγωγή εκλογών μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του. «Στηρίξαμε τη μεταβατική κυβέρνηση για να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση, και στη συνέχεια να πάμε σε εκλογές. Είμαστε σε θέση να ζητήσουμε εκλογές και θα το κάνουμε» δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «λάθος» τη συνταγή του μνημονίου, αλλά όπως είπε, «το πακέτο δανειοδότησης είναι η αρχή για να βάλουμε τάξη στο χάος». «Το πακέτο θα επιτρέψει στη χώρα να ξεφορτωθεί χρέος 85 δισ.» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε κομματική πειθαρχεία για την ψήφιση του μνημονίου την Κυριακή στη Βουλή. Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, για να βγούμε από την κρίση πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: Πρώτον να γίνουν εκλογές, ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να πάρει αποφάσεις με νωπή λαϊκή εντολή. Δεύτερον, να υπάρξει νέα αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα. «Πρέπει να πιάσουμε τους στόχους για το έλλειμμα και για το χρέος» πρόσθεσε.

Πράξη ευθύνης χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την απόρριψη των νέων μέτρων. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας και για παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες του ελληνικού λαού. «Είναι χρέος όλων να αποτρέψουμε τη λεηλασία της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά.


Την πρόθεσή των προσκείμενων στη Δημοκρατική Αριστερά ανεξάρτητων βουλευτών να καταψηφίσουν το πακέτο μέτρων που προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης. Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, τα μέτρα που προβλέπει η νέα σύμβαση θα διαμορφώσουν μια απαράδεκτη κατάσταση για την ελληνική κοινωνία, καθώς πολλαπλασιάζουν όλα τα αρνητικά στοιχεία, με δυσβάσταχτα μέτρα, ιδιαίτερα στις πλάτες των οικονομικά αδύναμων.

«Η συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση διαμορφώνει συνθήκες για περαιτέρω βάθεμα της ύφεσης της οικονομίας. Δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική και κυρίως διαμορφώνει συνθήκες περαιτέρω τεμαχισμού και ρευστότητας της κοινωνίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αιτιολογώντας την απόφαση καταψήφισης της σύμβασης.
Πηγή: skai.gr