Επετεύχθη συνολική συμφωνία για τα νέα μέτρα

Eπετεύχθη συνολική συμφωνία στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του bloomberg το οποίο επικαλείται πηγή από το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του Eurogroup, στο οποίο θα παραστούν τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται δήλωση του πρωθυπουργού. Προηγήθηκαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές Σαμαρά - Παπαδήμου.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου συμφώνησαν τα ξημερώματα στο μεγαλύτερο μέρος του νέου πακέτου μέτρων που ζητεί η τρόικα για να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση. Ωστόσο, ανοιχτό παρέμενε το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων.

Βερολίνο και Βρυξέλλες κλιμάκωσαν νωρίτερα τις πιέσεις τους στην Αθήνα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Mάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, ήταν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καν συνεδρίαση του Eurogroup.

«Από το νέο πρόγραμμα
εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, η ολοκλήρωση ή μη ολοκλήρωση του PSI. Eξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα βρεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική», δήλωσε νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε πως «είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας», υπογράμμισε.

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα για το νέο δάνειο ώστε η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, υπογράμμισε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

«Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να πετύχουμε τη συμφωνία», δήλωσε ο κ. Καψής μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε πίσω...χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία, διαφορετικά το εναλλακτικό το να μην προχωρήσει θα έχει τεράστιο κόστος», σημείωσε.

«Θα είναι λίγο κωμικοτραγικό για μια διαφωνία που αφορά 300 εκατ. ευρώ να μπορεί να χάσουμε τις προθεσμίες του Μαρτίου και να μην προλάβουμε την αναδιάρθρωση του χρέους για το Μάρτιο», είπε ο κ. Καψής.
Πηγή: skai.gr