Κλείσιμο

Εργασιακά και δημοσιονομικά στο επίκεντρο της συνάντησης Παπαδήμου – τρόικας

Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους επικεφαλής της τρόικας, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη.

Αιχμή των συζητήσεων αποτέλεσαν τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν εντός του 2012.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν σήμερα Κυριακή στη 13.00, ενώ στις 15.30 θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό.

Οι επικεφαλής της τρόικας φάνηκε να επιμένουν στο θέμα του κατώτατου μισθού και στη μετενέργεια και εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού.

Για κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Μάρτιο αν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της δεν πάνε καλά, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Νωρίτερα, το απόγευμα, ο κ. Βενιζέλος είχε συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και είχε συμμετάσχει σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

«Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού, η απόσταση που χωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων από ένα αδιέξοδο είναι παρά πολύ μικρή», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την τηλεδιάσκεψη. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα μεταβαίνει ο πρόεδρος του IIF και της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Την Κυριακή αναμένεται να διεξαχθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη.

Γ. Καρατζαφέρης: Δε δέχομαι τελεσίγραφα

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα, αναφερόμενος στις πιέσεις των εκπροσώπων της τρόικας για λήψη σκληρών μέτρων.
«Πρέπει να ψάξουμε και το τελευταίο γράμμα και το τελευταίο κόμμα των προτάσεων που μας κάνουν, αν οι προτάσεις αυτές βοηθούν τον τόπο, αν είναι αναπτυξιακές. Αν δεν μας κάνουν δεν θα πάρουμε το πακέτο», υπογράμμισε.

Μάλιστα, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Εγώ δεν πρόκειται να περιοριστώ σε αυτά που μας λέει η Τρόικα, θα κοιτάξω βαθύτερα. Στο ποιος έρχεται να τα επιβάλλει αυτά. Ποιος τα επιβάλλει; Τα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή είναι τα σχέδια και οι επιλογές της κας Μέρκελ; Καλώ λοιπόν την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνειδητοποιήσει τον θεσμικό ρόλο τον οποίο έχει και να αποδράσει από τις διαταγές ενός νέου Ράιχ».
Πηγή: skai.gr