Νέος γύρος κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το PSI

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, ενώ αύριο Πέμπτη ο γενικός διευθυντής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, αναμένεται και πάλι στην Αθήνα για συνομιλίες.

Τα βλέμματα όμως είναι στραμμένα και στο Νταβός, όπου σε λίγη ώρα θα μιλήσει η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία για πρώτη φορά διατυπώνει αμφιβολίες για τις πιθανότητες της Ευρώπης να σώσει την Ελλάδα από την οικονομική κατάρρευση και πτώχευση.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ιδιώτες πιστωτές, τις ελληνικές αρχές, τους Ευρωπαίους εκπροσώπους και τους απεσταλμένους του ΔΝΤ προσκρούουν στα χαρακτηριστικά των νέων ομολόγων που θα προσφερθούν στους πιστωτές, οι οποίοι θα δεχθούν να διαγράψουν τις μισές από τις πιστώσεις τους.

Ο γενικός διευθυντής του IIF επανέλαβε ότι αρνείται να προχωρήσει σε παραγραφή πέραν του 50% και υπενθύμισε την πρόταση που είχε κάνει την περασμένη Παρασκευή και η οποία βασίζεται στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, για την οποία – όπως είπε - δεν έλαβε «επίσημη» απάντηση.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ενώ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απηύθυνε έκκληση προς την Ευρώπη να δημιουργήσει «τείχος προστασίας» για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Πηγή: skai.gr