Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» με τις εκκρεμότητες του 2011

Ρυθμίσεις για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, καθώς και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Το νομοσχέδιο «σκούπα», με το οποίο κλείνουν μία σειρά από εκκρεμότητες του 2011, κατατέθηκε σήμερα Τρίτη στη Βουλή και αναμένεται να έχει ψηφισθεί ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να τακτοποιήσει πλήθος εκκρεμοτήτων λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας. Μια από τις βασικές διατάξεις είναι αυτή για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο:

• Επιστρατεύονται ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες για το «κυνήγι» χρεών, όχι μόνον προς το Δημόσιο αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ.
• Δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να εξοφλήσουν ακόμη και σε 60 δόσεις, κάθε μια από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100€, εκτός από την τελευταία. Όσο λιγότερες είναι οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση από τις προσαυξήσεις. Αν η πληρωμή γίνει εφάπαξ, τότε ο οφειλέτης απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις.

Ένα δεύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζεται είναι αυτό του ανοίγματος του επαγγέλματος των δικηγόρων. Αίρονται οι τοπικοί περιορισμοί σύστασης δικηγορικών εταιρειών και πλέον 2 ή περισσότεροι δικηγόροι μπορούν να συστήσουν εταιρεία οπουδήποτε στην επικράτεια. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στην εταιρεία ή τον επαγγελματία μεμονωμένα διαφήμισης της δουλειάς

Παράλληλα θα μπορούν πλέον να διορίζονται ως συμβολαιογράφοι και υπήκοοι των υπόλοιπων κρατών της Ε.Ε. ενώ επιταχύνεται η πλήρης απελευθέρωση των οδικών μεταφορών με αναδρομική ισχύ από 1/1/2012

Επιπλέον με το πολυνομοσχέδιο επαναφέρεται ουσιαστικά η αυτοτελής φορολόγηση με 25% των μερισμάτων που διανέμουν οι ημεδαπές επιχειρήσεις.

Με άλλη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους μισθωτούς που εισπράττουν καθυστερημένα και σε έτος μεταγενέστερο δεδουλευμένες αποδοχές του 2011 από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται να τις δηλώσουν στο έτος που εισπράττονται και όχι στο έτος που αφορούν.

Άμεση συγχώνευση των ΔΕΚΟ

Το πολυνομοσχέδιο εμπεριέχει ακόμη διατάξεις για την άμεση συγχώνευση ΔΕΚΟ. Για τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους και για αυτούς που είναι αορίστου χρόνου και τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας προβλέπεται η έκδοση της σύνταξής τους να γίνεται κατ' απόλυτη προτεραιότητα εντός 4 μηνών από την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, δεδομένης της επιδείνωσης της οικονομικής τους κατάστασης που επιφέρει το καθεστώς της εφεδρείας.

Ρυθμίζονται ακόμη ζητήματα για την καλύτερη λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και καθίσταται δυνατή η δανειοδότηση των ΟΤΑ για την εξόφληση των χρεών τους.
Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης