Γ. Καπελέρης: Καμία διαγραφή προστίμου

«Ουδέποτε διαγράφηκε πρόστιμο και σε καμία περίπτωση οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο παρουσίαζε προβλήματα, δεν σημαίνουν λαθρεμπορική πράξη», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Γιάννης Καπελέρης, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων. Όπως σημείωσε, υπήρξε συνάντηση με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, όπου τέθηκε και το θέμα των προστίμων, και συμφωνήθηκε να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να υπάρξουν πιο ευνοϊκά πρόστιμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε χθες την παραίτηση του μέχρι σήμερα γενικού γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων μετά την εντολή που έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών να του ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος μαζί με ένα ακόμη στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για μη είσπραξη προστίμων σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.

Η παραγγελία αυτή ήρθε λίγα 24ωρα μετά το κλείσιμο της έρευνας που διενεργήθηκε με αφορμή τις αναφορές των δύο εισαγγελέων περί παρεμβάσεων και λίγο πριν το αίτημά τους να καταθέσουν συμπληρωματικό υπόμνημα, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Φώτης Μακρής, μετά από εντολή του Ιωάννη Τέντε διενήργησε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, την οποία όμως ολοκλήρωσε μέσα σε 24 ώρες, χρόνος ρεκόρ για τα ελληνικά δικαστικά δεδομένα.

Σπύρος Μουζακίτης: «...Πήγαμε το πρωί να πάρουμε το πόρισμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Γιατί αρχειοθέτησαν την υπόθεση; Ο κ. Μακρής μας έδωσε πέντε ημέρες να προσκομίσουμε στοιχεία. Αυτό που δώσαμε δεν ήταν υπόμνημα, ήταν πρόχειρο σημείωμα. Είχαμε ενημερώσει προφορικά όλους τους προϊσταμένους μας για τα στοιχεία που έχουμε. Έχουμε ενημερώσει προφορικά για ονόματα και στοιχεία. Με ποιο δικαίωμα, με ποιο σκεπτικό είπαν ότι δράσαμε παρορμητικά;».

Οι δύο εισαγγελείς παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους ενώ εξέφρασαν και την αντίθεσή τους σε τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και η οποία ορίζει ότι τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα θα καταλαμβάνει πλέον αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά Καπελέρη

Η παραγγελία για τη δίωξη προέκυψε βάσει της πρισματικής αναφοράς του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα, Σπύρου Μουζακίτη, ο οποίος ξεκίνησε τη διενέργεια έρευνας στις 20 Οκτωβρίου με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για την επείγουσα εγκύκλιο του κ. Καπελέρη στις 26 Αυγούστου, με την οποία προχωρούσε στην αναστολή των προστίμων για βενζινοπώλες, οι οποίοι ενημέρωσαν - παρατύπως -εκπρόθεσμα το ηλεκτρονικό σύστημα "ΗΦΑΙΣΤΟΣ".

Το δημοσίευμα είχε συμπέσει χρονικά με την παραίτηση του πρώην Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη, ο οποίος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους. Ο κ. Σπινέλλης φέρεται να είχε εκφράσει τη δυσφορία του για τη μη εφαρμογή ορισμένων νόμων, ενώ πληροφορίες τον ήθελαν να κάνει λόγο για ύπαρξη «παραμηχανισμού» εντός του υπουργείου Οικονομικών που μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

Στο πόρισμα του κ. Μουζακίτη επισημαίνεται ότι το ύψος της ζημίας για το ελληνικό δημόσιο από τη μη είσπραξη των προστίμων ανέρχεται κατ' ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ, δεδομένου ότι επρόκειτο για 44.568 παραβάσεις από 3.532 πρατήρια.

Όταν τον περασμένο Νοέμβριο ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας κάλεσε τον κ. Καπελέρη ως ύποπτο για ενδεχόμενη διάπραξη αδικήματος, ο ίδιος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, επικαλούμενος προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ και επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου και γι' αυτό αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος.

Λόγω των εξελίξεων στην υπόθεση και με την παραγγελία για δίωξη από τον κ. Πεπόνη, ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε την παραίτηση του Ιωάννη Καπελέρη, προκειμένου να διευκολυνθεί η σχετική δικαστική έρευνα, ενώ στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι:

«Ο Υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει να διασταυρωθούν τα στοιχεία, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα "ΗΦΑΙΣΤΟΣ" και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων».

Πολιτικές αναταράξεις

«Η υπόθεση εγείρει μείζον οικονομικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα. Η δικαστική έρευνα, άλλωστε, αφορά καταγγελίες του παραιτηθέντος κ. Σπινέλλη για ύπαρξη "παραμηχανισμού" εντός του υπουργείου», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, ενώ το ΚΚΕ σχολίασε: «Οι διακηρύξεις για διαφάνεια και για χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής, αποτελούν φαρσοκωμωδία».

Από την πλευρά του ο ΛΑ.Ο.Σ ζήτησε μία έντιμη απάντηση από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών, ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι εγείρεται μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για την τρικομματική συγκυβέρνηση, ενώ η «Δημοκρατική Συμμαχία» τονίζει ότι χρειάζεται τώρα η συγκρότηση ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού, αποδεσμευμένου από τις λογικές του συμβιβασμού και της εξυπηρέτησης οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.

Τέλος, άδικη και λανθασμένη χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων την απόφαση για άσκηση δίωξης σε βάρος του κυρίου Καπελέρη.
Πηγή: Χριστίνα Νικολαΐδου, Ναντίν Χαρδαλιά