Ιστορική συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας

Σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας κατέληξαν οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς, αναφέρεται σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την προεδρία της Δημοκρατίας μετά το τέλος της συνάντησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι αποφασίστηκε η υλοποίηση των αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια εκλογές.

Αύριο Δευτέρα θα υπάρξει και νέα επικοινωνία μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αποφασιστεί το πρόσωπο που θα ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος. Ξεκαθαρίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.

Από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά εκφράζεται ικανοποίηση για την έκβαση της συνάντησης, αφού – όπως τονίζεται – ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν ο νέος πρωθυπουργός να είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, αλλά δεν το ανακοίνωσαν έως ότου καθοριστεί και η σύνθεση της κυβέρνησης, μετά τη νέα επικοινωνία ή συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά.

Την Κυριακή το βράδυ συναντήθηκαν τα οικονομικά επιτελεία των δύο κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, από το ΠΑΣΟΚ θα παρευρεθούν οι κύριοι Βενιζέλος, Σαχινίδης και Ζανιάς και από την πλευρά της ΝΔ οι κύριοι Σταμάτης, Σταϊκούρας και Λαζαρίδης. Υπενθυμίζεται ότι αύριο λαμβάνει χώρα το Eurogroup.

Όπως έγινε γνωστό, τόσο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησαν ότι δε θα παραστούν στη σύσκεψη που επρόκειτο να συγκαλέσει για αύριο Δευτέρα ο προέδρος της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον κ. Παπούλια δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.
Πηγή: skai.gr