Γ. Παπανδρέου: Νέα έκκληση για συνεννόηση

Επέμεινε στην έκκλησή του για συνεννόηση ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας παράλληλα στην επίθεση και στην αποχώρηση του κ. Σαμαρά από τη συζήτηση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως αν είναι να συνεργαστούμε αγαστά χρειάζεται να χτίσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, μεταξύ μας και να φύγουμε από τακτικισμούς.

«Τον καλώ ακόμη και τώρα να επανεξετάσει τη θέση του, να επανέλθει στην αίθουσα ή τουλάχιστον να πάρει μέρος στη δημιουργία κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή στήριξη».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ανοιχτός να συζητηθούν όλα και όπως είπε - κατά την επικοινωνία του με τον κ. Σαμαρά - δεν απέκλεισε κανένα θέμα από τη συζήτηση. Επίσης, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι γαντζωμένος από καμία καρέκλα.

Στο μεταξύ, η ΝΔ είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ωστόσο θα επιστρέψει στην ψηφοφορία την Παρασκευή τα μεσάνυχτα.

Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αποκάλυψε ότι δεν ζήτησε να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ αλλά ζήτησε μία προσωρινή κυβέρνηση που θα διαλύσει τα σύννεφα φόβου στην Ελλάδα και την αναταραχή διεθνώς και θα παει τη χώρα σε εκλογές και ζήτησε την παραίτηση του ΓΙώργου Παπανδρέου για να διευκολύνει τις εξελίξεις.

Απαντώντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να δεσμευθεί ότι αποδέχεται όλο το πακέτο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος της διαδικασίας η ΝΔ θα επιστρέψει στη συζήτηση για να συνδιαμορφώσουν από κοινού ένα πλαίσιο.

Η Αλέκα Παπαρήγα από το ΚΚΕ επισήμανε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι σε αντίθεση με τις πολιτικές της κυβέρνησης. Παράλληλα, είπε όχι σε μία μεταβατική κυβέρνηση ή σε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και χαρακτήρισε τη νέα δανειακή σύμβαση ως σύμβαση υπερπτώχευσης του ελληνικού λαού.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κατηγόρησε τους κύριους Σαμαρά και Παπανδρέου ότι ζουν και κινούνται στον αστερισμό της παράνοιας. Τους κάλεσε να σώσουν την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά «οι καιροί ου μενετοί».

Μπλόφες χαρακτήρισε τις κινήσεις του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε ότι δεν αιφνιδιάζουν κανέναν και εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί έναν ελιγμό αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα της παραίτησης του για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και μετά να καθίσει πάνω σε αυτή.

«Σταματήστε να παίζετε θέατρο εις βάρος του ελληνικού λαού. Αν θέλετε καθίστε με διαφάνεια να τα βρείτε» είπε στα δύο μεγάλα κόμματα ο κ Τσίπρας.

«Αν η συναίνεση δεν επιτευχθεί, εμείς οι 300 θα είμαστε υπόλογοι στην ιστορία, στον ελληνικό λαό» τόνισε στη Βουλή η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Είπε ακόμα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζει ότι είναι αδύνατο να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο παρόντα και κάλεσε μέχρι την Παρασκευή το πρωί να υπάρξει συμφωνία των κομμάτων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Πηγή: skai.gr