Μπαρόζο, Ρομπέι: Η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας

Την πλήρη εμπιστοσύνη τους ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον της ευρωζώνης και της διεθνούς κοινότητας, εξέφρασαν σε κοινή ανακοίνωση Τύπου ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι δύο αξιωματούχοι τονίζουν ότι είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και επισημαίνουν ότι στη Σύνοδο της 27ης Οκτωβρίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα συνολικό πακέτο, που περιλαμβάνει την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, τη σημαντική αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( EFSF) και την ενίσχυση της διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, καθώς επίσης το συντονισμό και τον έλεγχο των οικονομικών και δημοσιονομικών ζητημάτων.

«Εργαζόμαστε χωρίς καθυστέρηση προς την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, οι οποίες είναι πιο αναγκαίες από ποτέ».  Οι δύο αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το ΔΝΤ και επισημαίνουν ότι προκειμένου το ελληνικό χρέος να μπει σε βιώσιμη τροχιά, επετεύχθη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία προβλέπει περικοπή κατά 50% του χρέους, που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές, δηλαδή διαγραφή 100 δισ. ευρώ.

Πηγή: skai.gr