Νέα μέτρα: Εφεδρεία - μειώσεις συντάξεων - μείωση αφορολόγητου

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια κυβερνητική σύσκεψη με αντικείμενο την τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου - τρόικας την Τρίτη.

Αναλυτικά η σχετική δήλωση του Ηλία Μόσιαλου ΕΔΩ.

Σε μείωση 20% στις κύριες συντάξεις στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ μεικτά προχωρά η κυβέρνηση. Για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και έως ότου φθάσουν στα 55 θα κοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1000 ευρώ. Παράλληλα θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις ανάλογα με το έλλειμμα που παρουσιάζει το κάθε ταμείο. Στο ΕΤΕΑΜ η μείωση αναμένεται να είναι 15%
Η μείωση στο εφάπαξ του δημόσιου τομέα θα είναι κατά 20% και του ευρύτερου δημόσιου κατά 30%
Οι μειώσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου.

Παράλληλα θα ανακοινωθεί εργασιακή εφεδρεία μόνο για φέτος για 30.000 εργαζόμενους. Όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος, αυτό αφορά συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο αφορά όσους προσλήφθηκαν μετά το 2005 και χωρίς ΑΣΕΠ.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα, στις 5.000 ευρώ μειώνεται το αφορολόγητο. Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Έως το 2014 θα καταβάλλεται το τέλος στα ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ από την καταβολή του τέλους θα εξαιρεθούν τελικά οι επιδοτούμενοι άνεργοι του ΟΑΕΔ.

Δεν θα εφαρμοστεί από φέτος η εξίσωση των ειδικών φορών κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.

Ακόμα, η κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Διαβάστε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ΕΔΩ

"Ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό διεθνή έλεγχο" είπε νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος περιγράφοντας με δραματικό τρόπο την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσθεσε πως χωρίς τον έλεγχο της τρόικας τα δημοσιονομικά θα είχαν εκτροχιαστεί και τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση συνολικά για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2014.
Πηγή: skai.gr