Γ. Παπανδρέου: Καθοριστικής σημασίας η Σύνοδος

Καθοριστική στιγμή για το πού πηγαίνει η Ευρώπη χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Όπως εξήγησε, οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών είναι καθοριστικής σημασίας για την επίλυση της κρίσης χρέους, αλλά και για την αποφυγή της μετάδοσής της στην Ιταλία και την Ισπανία.

«Οι αγορές λένε ουσιαστικά, αυτό που λέω και εγώ: Ότι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί, αλλά δεν θα είναι σε θέση να φέρει το βάρος όλης της Ευρώπης και των άλλων προβλημάτων που έχει η Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για την ευρύτερη διάσταση της κρίσης: «Πρέπει να εξετάσουμε τα ευρύτερα ζητήματα», δήλωσε, προσθέτοντας: «Αν τα σπρεντ αυξηθούν στην Ιταλία και την Ισπανία, αυτό δεν πρόκειται να το λύσει η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας τις δικές της ανεπάρκειες».

Δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε κάνει και κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να θέσουμε σε τάξη τα του οίκου μας», ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχουν συγκεκριμένα συστημικά προβλήματα στο ευρώ - όπου έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές πολιτικές δανεισμού και φορολογικής πολιτικής και διαφορετικές ανταγωνιστικότητες των οικονομιών μας - τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε». Αναφορικά με τα ευρωομόλογα, την έκδοση των οποίων έχει υποστηρίξει, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δημιουργούσαν «ένα αίσθημα ασφάλειας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει «άμεσο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για την επίλυση του προβλήματος χρέους της Ευρώπης και ότι η εμπειρία τους από την κρίση χρέους στη Λατινική Αμερική και η συμμετοχή τους στο ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Η Ευρώπη είναι μία ισχυρή αγορά για τις ΗΠΑ», είπε, προσθέτοντας: «Αν έχει προβλήματα, αν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αν υπάρχει μία βαθύτερη ύφεση, αυτό θα επηρεάσει πολύ τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Το πρωί τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
Πηγή: skai.gr