«Ελληνική γη δεν πωλείται»

Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να πουληθεί ελληνική γη». «Το έχω ξεκαθαρίσει πολλές φορές. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάω σε εκλογές. Έχουμε μπροστά μας 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια πολύωρων συσκέψεων που είχε στην Ιπποκράτους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να εκτονώσει το κακό κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση έπειτα από τις ανακοινώσεις της τρόικας. «Τα 50 δισ. ευρώ είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, δεν μιλάμε για πωλήσεις ή ξεπούλημα, αλλά για αξιοποίηση της δημόσιας περιούσιας», δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής. Σε ερώτηση γιατί δεν ενημερώθηκε το υπουργικό, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι δεν πρόκειται για πώληση ώστε να χρειάζεται διευρυμένη νομιμοποίηση και στην αξιοποίηση θα εμπλακούν πολλά υπουργεία.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε από τις Βρυξέλλες και ο Όλι Ρεν ο οποίος χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις της τρόικας την Παρασκευή "ατυχείς".

Ομοβροντία πυρών κατά του «τσάρου»

Πάντως, σχεδόν όλα τα κυβερνητικά στελέχη βάλλουν κατά του «τσάρου» της οικονομίας, χρεώνοντας στον κ. Πεταλωτή λάθος χειρισμούς στην υπόθεση των ανακοινώσεων της Παρασκευής καθώς, όπως τονίζουν, «δεν είναι δυνατό υπουργοί της κυβέρνησης να μαθαίνουν για ένα τόσο μεγάλο σχέδιο από τη συνέντευξη τριών υπαλλήλων».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η απόφαση για τα 50 δισ. είναι δικός της στόχος ο οποίος δεν επιβλήθηκε από την τρόικα ενώ σε ό,τι αφορά τις συνεντεύξεις και τις δηλώσεις των υπαλλήλων του ΔΝΤ της Κομισιον και της ΕΚΤ, επισημαίνει ότι τους είχαν γίνει εδώ και καιρό συστάσεις να μην κάνουν δηλώσεις και να μη δίνουν πολλές συνεντεύξεις.

Τέλος, για την ώρα της αντίδρασης, δηλαδή για το γεγονός ότι εκδόθηκε ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε πως δεν έχει σημασία η ώρα της απάντησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δε ζητά την αντικατάσταση των τριών υπαλλήλων ενώ τόνισε πως ο κ. Παπακωνσταντίνου απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Γιώργου Παπανδρέου.

Το σενάριο των εκλογών

Το νέο σενάριο των εκλογών αναφέρει πως από την στιγμή που θα βρεθεί λύση για την κρίση χρέους στην Ευρώπη και η ΝΔ δε θα προσφέρει συναίνεση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει μια χρυσή ευκαιρία να λάβει νομιμοποίηση για την επόμενη τετραετία που θα περιλαμβάνει και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50δισ. και το πρόγραμμα 2012-2015.

Στα κομματικά αποφασίστηκε να γίνει εθνικό συμβούλιο στις 4 Μαρτίου και την ίδια εβδομάδα θα συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο.
Πηγή: Χρήστος Κούτρας