Κλείσιμο

Συνάντηση Παυλόπουλου – Παπούλια για μετανάστευση

Για την πορεία της μεταναστευτικής πολιτικής ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι μετά την υπογραφή στο Παρίσι του ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, δίνεται πλέον έμφαση στην ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης και στην καταπολέμηση της παράνομης.

"Η Ευρώπη αποκτά με θεσμικό τρόπο εσωτερικά σύνορα", δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και επισήμανε ότι με την υπογραφή του ευρωπαϊκού συμφώνου, ασκείται πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει το σύμφωνο επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο ουδέποτε στην πραγματικότητα έχει εφαρμόσει με συνέπεια μέχρι τώρα.

"Επιθυμούμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Όμως, η Τουρκία θα πρέπει να κάνει βήματα προς τα μπρος και όχι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση βήματα προς τα πίσω", κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Να σημειωθεί ότι στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών την προηγούμενη Πέμπτη, στη Στοκχόλμη, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δεσμεύτηκε ότι μέχρι τα τέλη του 2009 θα έχει υπογραφεί σύμφωνο επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, γεγονός που σημαίνει ότι η Τουρκία έχει πλέον αντιληφθεί ότι η ενταξιακή της πορεία εξαρτάται πλέον από το ρόλο που θα παίξει και από το ρόλο που θα διαδραματίσει στην ανακοπή μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr