Σε λάθος κατεύθυνση η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Κρίμα

Η απόφαση του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, αναφορικά με τον τρόπο κάλυψης δημοσιογραφικά των τραγικών γεγονότων των τελευταίων ημερών , από τις πυρκαγιές στην Αττική, με βρίσκει εντελώς αντίθετο.

Και με βρίσκει αντίθετο για δυο πολύ απλούς λόγους.

----Το σύνολο των συναδέλφων , ιδίως στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έκαναν την δουλειά τους μέσα στα πλαίσια της δεοντολογίας, σεβόμενοι τον ανθρώπινο πόνο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ενημέρωσαν, όπως είχαν υποχρέωση, τους πολίτες για την πραγματική- τραγική εικόνα στις περιοχές που πλήγωσαν , χωρίς να προσβάλλουν τους συνανθρώπους μας που δοκιμάστηκαν και χωρίς να υπερβάλλουν ή να «κινδυνολογήσουν».

Αντίθετα, σε αρκετές περιπτώσεις, ιδίως οι συνάδελφοι των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών «κάλυψαν» το κενό πληροφόρησης των κάτοικων στις περιοχές που πλήγωσαν, κενό που άφησε η κρατική αδυναμία. Βοήθησαν πολλές φορές στο να δοθούν λύσεις και να κινηθούν τα σωστικά συνεργεία, εκεί που οι άνθρωποι περίμεναν με αγωνία μια βοήθεια.

Γι αυτό λοιπόν, θεωρώ τουλάχιστον ατυχές, αντί να επαινούμε τους συναδέλφους μας, το μονό που να κάνουμε είναι να υπενθυμίζουμε το αυτονόητο. Τους κανόνες δεοντολογίας. Κανόνες που η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας τήρησε.

Προς τι λοιπόν η επισήμανση….

--- Το δεύτερο « λάθος» της σχετικής ανακοίνωσης του ΕΟΔ της ΕΣΗΕΑ, αφορά το θέμα της «επίθεσης» της κυβέρνησης προς ένα τηλεοπτικό-ραδιοφωνικό σταθμό (τον ΣΚΑΪ). Ως ΕΟΔ, ως δημοσιογράφοι, οφείλουμε να επισημάνουμε αρνητικά και μάλιστα όσο πιο δυνατά μπορούμε την ακατανόητη, αντιδημοσιογραφική αυτή απόφαση της κυβέρνησης. Να τονίσουμε ότι η ενεργεία αυτή καθώς και η «απαγόρευση» από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού , σε υπουργούς , βουλευτές και αλλά στελέχη να «βγαίνουν» στις εκπομπές του συγκεκριμένου σταθμού , αποτελούν (από όποια πλευρά και να το δει κανείς) ένα είδος «προληπτικής λογοκρισίας». Και βέβαια το μονό που δεν προωθούν είναι η ελεύθερη πληροφόρηση των πολιτών.

Και όμως εμείς, ως ΕΟΔ, απλώς καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την θέση της (χωρίς να επισημαίνουμε καν αρνητικά την αντιδημοσιογραφική αυτή απόφαση της , ζητάμε από την σταθμό «να επανεξετάσει την θέση του»…!!!!

Τι ζητάμε δηλαδή από τον σταθμό;

Να μην μεταδίδει τα γεγονότα; να μην ενημερώνει τους πολίτες για όλα όσα γίνονται; να μην μεταδίδει τις πληροφορίες που έχει;

Δυστυχώς η απόφαση του ΕΟΔ, μπορεί να δημιουργήσει «λανθασμένες εικόνες» στον μέσο πολίτη για το πώς κινηθήκαν η συνάδελφοι στην κάλυψη των τραγικών γεγονότων. Κάλυψη που επαναλαμβάνω ήταν σωστή , μέσα στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Με σεβασμό στον πόνο των συνάνθρωπων μας. Ομολογώ πως και εγώ ο ίδιος, μετά από 40 χρονιά σε αυτό το επάγγελμα, «ξαφνιάστηκα» από την σωστή και μετρημένη κάλυψη των τραγικών γεγονότων.

Και όμως, εμείς ως ΕΟΔ, αντί να συγχαρούμε τους συναδέλφους μας και να τους στηρίξουμε στην δύσκολη προσπάθεια τους, αφήνουμε –θέλω να πιστεύω χωρίς πρόθεση- να πλανώνται υποψίες για μη τήρηση της δεοντολογίας.

Δυστυχώς συνάδελφοι κάναμε λάθος. Ας έλθουμε όλοι, όσοι τουλάχιστον έχουμε κάνει –και κάνουμε ρεπορτάζ- στην θέση των συναδέλφων μας αυτές τις μέρες και θα δούμε ποσό μεγάλη προσπάθεια έκαναν και ποσό σωστά κινήθηκαν.

Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να «υποστηρίξω» την συγκεκριμένη απόφαση του ΕΟΔ. Λάθος συνάδελφοι Λάθος τεράστιο.

ΥΓ. Έχω μια πολύ μεγάλη απορία, απορία που εξέφρασα και σε μελή του ΔΣ της Ενώσεως μας. Η ΕΣΗΕΑ δεν όφειλε να βγάλει μια ανακοίνωση , όχι για να πει μπράβο στους συναδέλφους μας (το μπράβο το λένε οι ακροατές, τηλεθεατές και αναγνώστες) αλλά για να καταδικάσει την αντιδημοσιογραφική (για να χρησιμοποιήσω τον πιο απαλό όρο) απόφαση της κυβέρνησης και των κόμματων της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Γιατί συνάδελφοι μείνατε άφωνοι;

Ο Π. Τρουπιώτης, είναι δημοσιογράφος ,μέλος του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ

Πηγή: Πέτρος Τρουπιώτης