Αυξάνονται παγκοσμίως οι θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί

Οι θάνατοι που συνδέονται με παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να αποφευχθούν συνεχίζουν να αυξάνονται, φτάνοντας τα 30 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο το 2013, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 79 παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να ελεγχθούν, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και των «κακών συνηθειών». Όπως και το 1990, έτσι και το 2013 η αρτηριακή υπέρταση ήταν και πάλι ο κορυφαίος κίνδυνος που θα μπορούσε να αποφευχθεί, καθώς στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Η υπέρταση, που οδηγεί σε καρδιαγγειακές νόσους, είναι ένας παράγοντας που μπορεί εύκολα να ελεγχθεί με φαρμακευτική ή άλλη αγωγή.

Το κάπνισμα έρχεται στη δεύτερη θέση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου, μπροστά από την παχυσαρκία και το υψηλό ποσοστό σακχάρου στο αίμα.

«Ας το πούμε ξεκάθαρα, ζούμε άσχημα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλι Μόκνταντ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που κατέδειξε ότι οι θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αυξήθηκαν κατά 23% μεταξύ 1990-2013. «

Δεν θα μας περνούσε απ' το μυαλό να μην αλλάξουμε λάδια στο αυτοκίνητο, όμως όταν το ζήτημα αφορά το ίδιο μας το σώμα, δεν προσέχουμε τόσο πολύ», πρόσθεσε ο Μόκνταντ.

Πέραν των ήδη γνωστών κινδύνων, οι ερευνητές εξέτασαν για πρώτη φορά και έναν συνδυασμό 14 διατροφικών παραγόντων που, όπως υποστηρίζουν, ευθύνονται για το 21% όλων των θανάτων που καταγράφηκαν το 2013, κυρίως γιατί οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεταξύ αυτών των παραγόντων είναι η διατροφή που είναι φτωχή σε φρούτα και λαχανικά και πλούσια σε κρέας, αλάτι και αναψυκτικά.

Οι κίνδυνοι ποικίλλουν επίσης ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την κάθε χώρα. Το κάπνισμα, για παράδειγμα, είναι ο δεύτερος παράγοντας κινδύνου για τους άνδρες (4,4 εκατομμύρια θάνατοι το 2013), αλλά μόλις ο έκτος για τις γυναίκες (1,4 εκατομμύρια θάνατοι).

Στα παιδιά κάτω των 5 ετών ο κορυφαίος παράγοντας είναι ο υποσιτισμός, με 1,3 εκατομμύρια θανάτους κυρίως στην Αφρική. Η παχυσαρκία είναι στην πρώτη θέση του καταλόγου των κινδύνων στη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση παίζει σημαντικό ρόλο στη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Στην υποσαχάρια Αφρική, από την άλλη, εκτός από τον υποσιτισμό διαπιστώνεται και ένας συνδυασμός άλλων παραγόντων, όπως το μολυσμένο νερό, ο αλκοολισμός και η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

«Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να βελτιώσουμε την υγεία μας, αποφεύγοντας ορισμένους παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα ή η κακή διατροφή αλλά και να στοχεύσουμε τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως την ατμοσφαιρική ρύπανση», υπογράμμισε ο Δρ. Κρίστοφερ Μάρεϊ του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον που ήταν και ο συντονιστής της έρευνας.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο