Κλείσιμο

ΕΕ και Ίδρυμα Γκέιτς ενάντια στις ασθένειες που συνδέονται με τη φτώχεια

Την καταπολέμηση των ασθενειών που συνδέονται με τη φτώχεια και οι οποίες προσβάλλουν συνολικά περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ξεκινάει από σήμερα η ΕΕ και το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ιδρύματος Γκέιτς για την καταπολέμηση του Έιτζ, της φυματίωσης, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών που συνδέονται με τη φτώχεια εγκαινιάζει μια νέα στρατηγική συνεργασία για την έρευνα στον τομέα αυτό, αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

«Η συνεργασία αυτή θα επενδύσει στην έρευνα και στην ανάπτυξη παρεμβάσεων που σώζουν ζωές ώστε να βελτιωθούν η υγιεινή και οι συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εκτός από την επίσπευση της ανάπτυξης των απαραίτητων φαρμάκων, εμβολίων και διαγνωστικών μεθόδων, οι δύο οργανισμοί θα επιδιώξουν επίσης τη βελτίωση οικονομικά προσιτών και βιώσιμων τρόπων ταχείας προώθησης των προϊόντων αυτών στα άτομα που τα χρειάζονται περισσότερο», σημειώνει η Επιτροπή.

Μεταξύ 2007 και 2011, το ίδρυμα Γκέιτς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισέφεραν περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην έρευνα και στην ανάπτυξη, εστιάζοντας στις λοιμώδεις νόσους που συνδέονται με τη φτώχεια και στηρίζοντας την ανάπτυξη περισσοτέρων από 20 νέων και βελτιωμένων προϊόντων.

Τόσο η Επιτροπή όσο και το ίδρυμα θα χρηματοδοτήσουν από κοινού την κλινική ανάπτυξη νέων μέσων για θεραπεία και πρόληψη του Έιτζ, της φυματίωσης, της ελονοσίας και άλλων παραμελημένων μεταδοτικών ασθενειών, όπως τα διαρροϊκά νοσήματα, το έλκος Buruli, το τράχωμα, η λεμφική φιλαρίαση και η νόσος του ύπνου. Μεγάλο μέρος των εργασιών θα διεξαχθεί μέσω της Σύμπραξης ευρωπαϊκών και αναπτυσσομένων χωρών για τις κλινικές δοκιμές (EDCTP).

Επιπλέον, το ίδρυμα και η ΕΕ προτίθενται να αθλοθετήσουν κοινό βραβείο καινοτομίας στη Συνέλευση Καινοτομίας του 2014, για την αναγνώριση και την επιβράβευση καινοτομιών με τις οποίες αντιμετωπίζονται προβληματικές πτυχές σε υφιστάμενες προσεγγίσεις στην παγκόσμια υγεία.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ