Σ. Αραβία: Πρώτη ενδονοσοκομειακή μετάδοση του νέου κορονοϊού σε νοσηλευτές

Δύο νοσηλευτές στη Σαουδική Αραβία μολύνθηκαν με τον νέο θανατηφόρο κορονοϊό, ο οποίος μοιάζει με τον SARS, στην πρώτη ένδειξη μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού εντός νοσοκομείου, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι στον τομέα Υγείας έχουν μολυνθεί με τον [νέο κορονοϊό] ύστερα από επαφή τους σε ασθενείς», ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης σε ενημέρωσή του σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας ο Οργανισμός.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της μεσανατολικής χώρας, οι δύο νοσηλευτές εμφάνισαν συμπτώματα στις αρχές Μαΐου αφότου ήρθαν σε επαφή με ασθενείς που είχαν νοσήσει από τον κορονοϊό. Ένας εκ των δύο, άνδρας ηλικίας 45 ετών, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η 43χρονη συνάδελφός του νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Επιστήμονες του ΠΟΥ που επισκέφτηκαν την Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τις αρμόδιες Αρχές δήλωσαν την Κυριακή ότι φαίνεται πιθανό ο νέος ιός να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μόνο ύστερα από παρατεταμένη και στενή επαφή.

Ο επίμαχος ιός, γνωστός ως nCoV, μπορεί να προκαλέσει βήχα, πυρετό, πνευμονία, και σοβαρότατα αναπνευστικά προβλήματα, όπως ο SARS και άλλοι παρεμφερείς ιοί. Πολλοί ασθενείς χρειάζονται μέχρι και μηχανική υποστήριξη προκειμένου να αναπνεύσουν.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012 ο ΠΟΥ έχει ενημερωθεί για 40 επιβεβαιωμένα ανθρώπινα κρούσματα του ιού, ενώ 20 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η Σαουδική Αραβία έχει καταγράψει τα περισσότερα ανθρώπινα κρούσματα, με 30 ασθενείς και 15 νεκρούς. Ωστόσο, θανατηφόρα κρούσματα του nCoV έχουν επίσης καταγραφεί στην Ιορδανία, το Κατάρ, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ο SARS εμφανίστηκε στα τέλη του 2002 στην Κίνα, προτού προκαλέσει διεθνή πανδημία στις αρχές του 2003. Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν με τον SARS σε περίπου 30 χώρες. Σε παγκόσμια κλίμακα, 774 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ