Κλείσιμο

ΕΟΠΥΥ: Δε θα γίνει εμπόρευμα η εξέταση ασφαλισμένων – Αναβάλλεται η συνάντηση με τον ΙΣΑ

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη συνάντηση του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με το διοικητή του ΕΟΠΥΥ λόγω φόρτου συσκέψεων στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, πριν την αναβολή της συνάντησης, μεταξύ των προτάσεων ήταν ο συμψηφισμός των χρεών των γιατρών προς το Δημόσιο και των οφειλών του Οργανισμού προς τους γιατρούς.

Στο μεταξύ, την αποφασιστικότητα του ΕΟΠΥΥ να μην υποχωρήσει στη σύγκρουσή του με τους συμβεβλημένους ιατρούς και φαρμακοποιούς τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του οργανισμού, Γεράσιμος Βουδούρης, δεχόμενος ωστόσο σφοδρή κριτική από εκπροσώπους των δύο κλάδων, οι οποίοι στάθηκαν στα χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας.

«Δεν θα αφήσουμε να γίνει εμπόρευμα η εξέταση του ασφαλισμένου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βουδούρης, σημειώνοντας πως «το πρόβλημά μας είναι οι ασφαλισμένοι» και καλώντας τους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς να δουν «τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία».

Παράλληλα, ο κ. Βουδούρης ζήτησε από τους συμβεβλημένους ιατρούς, που προχωρούν από σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου, σε πενθήμερη επίσχεση εργασίας, να «ξαναδιαβάσουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει». Παλαιότερα, ο οργανισμός είχε προειδοποιήσει πως οι συμβάσεις των ιατρών είναι ατομικές, διευκρινίζοντας ότι ο φορέας θα απαιτήσει αποζημιώσεις σε περίπτωση που κάποιος ιατρός ζητήσει πληρωμή από οποιονδήποτε ασφαλισμένο.

Παρά ταύτα, ο επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ επεσήμανε πως οι οφειλές προς τους ιατρούς έχουν αποπληρωθεί μέχρι και τον μήνα Μάιο, προσθέτοντας ότι κατά «τις επόμενες μέρες θα πληρωθεί ο Ιούνιος» για γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι το πρόβλημα χρηματοδότησης του οργανισμού οφείλεται στις καθυστερημένες ή ελλιπείς πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς «δεν μπορούμε να δεσμευτούμε αν οι ασφαλιστικές εισφορές θα έρχονται στην ώρα τους και στο σύνολο που πρέπει να έχουμε», και σημείωσε πως η «διοίκηση του ΕΟΠΥΥ παίρνει μέτρα σύμφωνα με τα εργαλεία που έχει στα χέρια της».

Ωστόσο, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παραίτησής του δεδομένων των προβλημάτων του οργανισμού, ο κ. Βουδούρης αποσαφήνισε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί «υπό την πίεση συμφερόντων», προσθέτοντας μάλιστα ότι ο ΕΟΠΥΥ «χάλασε τα σχέδια πάρα πολλών».

Κριτική από ιατρούς και φαρμακοποιούς

Στο τεράστιο χρηματοδοτικό έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ στάθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Πειραιά, Κωνσταντίνος Κούβαρης, σχολιάζοντας πως ο οργανισμός «εισπράττει 280 εκατομμύρια ευρώ [ανά μήνα] και έχει ανάγκες 400 εκατομμύρια» και προειδοποιώντας ότι «αν δεν δοθεί λύση δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια».

Επιπλέον, ο κ. Κούβαρης άσκησε κριτική στις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων, σημειώνοντας πως κανείς δεν μιλάει πλέον για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.

«Το επόμενο βήμα είναι να μην μπορούμε να αγοράσουμε [φάρμακα], να υπάρξει από την πλευρά των φαρμακοποιών ένα σταμάτημα» αγορών και πληρωμών», κατέληξε ο κ. Κούβαρης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Χρήστος Παπασιδέρης, μέλος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ποτέ δεν έγινε μία σωστή οργάνωση, ένας σωστός προϋπολογισμός», με συνέπεια να «φτάνουμε στο σημείο να μας υπόσχονται και κάποια πράγματα να γίνονται σπασμωδικά».
Πηγή: skai.gr