Το αργότερο την Τετάρτη θα έχει ο ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα των καρκινοπαθών

Αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη αναμένονται στις φαρμακαποθήκες του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα που προορίζονται για τους ασθενείς με καρκίνο, καθώς συμφώνησαν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τον Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Χρήστου Κίττα με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο κ. Κίττας ανέφερε ότι γίνονται προσπαθειες για να λυθεί το πρόβλημα που ανέκυψε με την διάθεση των φαρμάκων από τα νοσοκομεία.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας τόνισε τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της υγείας δεν τα προκάλεσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά υφίστανται εδώ και δυόμισι χρόνια.

Μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης απέδωσε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην απόφαση των εταιριών να μη δίνουν τα φάρμακα και όχι σε «ολιγωρία ηγεσιών», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το φαινόμενο να επαναληφθεί. Παράλληλα, ο κ. Βουδούρης δεσμεύτηκε, μέσω του ΣΚΑΪ 100,3, να αποπληρώσει, έως την Παρασκευή, οφειλές 270 εκατομμυρίων ευρώ προς τους φαρμακοποιούς.

«Το σύστημα καταρρέει από την έλλειψη χρημάτων», δήλωσε επίσης στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ο κ. Λουράντος ξεκαθάρισε πως για να αρχίσουν οι φαρμακοποιοί να χορηγούν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους, θα πρέπει να γίνει διακανονισμός των χρεών του 2011.

Το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται περιστασιακά, δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής Οικονομικών στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και άλλα τέτοια περιστατικά.

Νέες πολιτικές αντιδράσεις

«Η Ν.Δ. από πολύ νωρίς είχε επισημάνει τη προχειρότητα με την οποία δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ. Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει πως τέτοιου είδους πειραματισμοί, είναι επικίνδυνοι για την ίδια τη ζωή του Έλληνα πολίτη και θα οδηγούσαν στην πλήρη διάλυση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας αλλά και στην πλήρη αποδιοργάνωση της Α’ βάθμιας Φροντίδας Υγείας, με μοναδικό θύμα τον Έλληνα ασφαλισμένο. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Πριν συμπληρωθούν 6 μήνες λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, η κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι από άκρως επικίνδυνη έως και τραγική» τόνισε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.


«Η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο και το δημόσιο δεν μπορεί να εγγυηθεί τον ομαλό εφοδιασμό με βασικά φάρμακα της αγοράς και των νοσοκομείων» είπε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο Πάνος Σκουρλέτης Εκπρόσωπος τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστήριξε ότι οι πολίτες έχουν πλέον την ευκαιρία να στείλουν στα αζήτητα «αυτούς που μας έχουν οδηγήσει σε αυτή την τραγική κατάσταση».

Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε την τοποθέτηση όλων των κομμάτων αναφορικά με τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΕΟΠΥΥ και προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία «χρεοκοπία» του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ζήτησε από τώρα να δηλώσουν τα κόμματα, εν όψει και των εκλογών, ότι θα διεκδικηθεί η άμεση επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος, προκειμένου να καλύψει τα χρέη και τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Επίσης, ζήτησε να δοθούν πίσω τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που «κουρεύτηκαν». Είπε ακόμα ότι το κράτος θα πρέπει να αναλάβει το ίδιο να πληρώσει τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ όπως είπε, η ίδια η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες και όχι οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

Οι «οριζόντιες» περικοπές στο χώρο της υγείας, ο ανορθολογισμός και η προχειρότητα στην δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, που είχε σαν αποτέλεσμα την οικονομική του κατάρρευση, οδήγησαν στην απαράδεκτη κατάσταση να στερούνται οι ασφαλισμένοι βασικά φάρμακα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, επισημαίνοντας ότι «αποκορύφωμα είναι η τεράστια έλλειψη φαρμάκων για άτομα με καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις για τις οποίες η θεραπεία είναι ύψιστη ανάγκη που δεν επιδέχεται αναβολή». Η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι «σε αυτή τη δύσκολη στιγμή οφείλουν όλοι οι φορείς, επιστήμονες και επαγγελματίες που εμπλέκονται στο χώρο της υγείας, να σταθούν με ευθύνη στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση με τη συμβολή όλων των κομμάτων να λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

«Μια χώρα που δεν μπορεί να θρέψει τους μισούς από τους κατοίκους της, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει φάρμακα για τους χρόνια πάσχοντες και η κοινωνία ζει στο έλεος του οργανωμένου εγκλήματος και των λαθρομεταναστών, χρειάζεται μια απολύτως ριζοσπαστική αλλαγή» σημείωσε ο ΛΑΟΣ, κατηγορώντας για την κατάσταση αυτή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Πηγή: skai.gr