Αυξάνονται τα θύματα του καρκίνου της μήτρας

Οι θάνατοι από καρκίνο της μήτρας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 20% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Cancer Research UK. Η εν λόγω οργάνωση είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην αντικαρκινική έρευνα με σκοπό την πρόληψη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μολονότι τα αίτια που κρύβονται πίσω από αυτή την αυξητική τάση παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα, έχει παρατηρηθεί ότι η παχυσαρκία τουλάχιστον διπλασιάζει την πιθανότητα πάθησης από καρκίνο της μήτρας, ενώ συνάμα αποτελεί αίτιο και για την εμφάνιση ποικίλων άλλων καρκίνων. Ο συγκεκριμένος καρκίνος πλήττει συχνότερα γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.

«Μας προβληματίζει πολύ ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο της μήτρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Jonathan Ledermann, ειδικός της οργάνωσης στους γυναικολογικούς καρκίνους. «Αυτό όμως δεν πρέπει να επισκιάσει το γεγονός ότι οι πιθανότητες επιβίωσης παραμένουν καλύτερες παρά ποτέ».

Την προσοχή των γυναικών στις διατροφικές τους συνήθειες επέστησε η διευθύντρια επικοινωνίας της Cancer Research UK, Sara Hiom.«Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο που διατρέχει μία γυναίκα να πάθει καρκίνο της μήτρας και είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας κατά της ασθένειας», δήλωσε η κ. Hiom. Συμπλήρωσε δε ότι «Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα του εν λόγω καρκίνου, που περιλαμβάνουν υπερβολική αιμορραγία, κοιλιακό πόνο και δυσφορία κατά το σεξ».

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Καρκίνου, στη χώρα μας, μόνο κατά το 2008, ο καρκίνος της μήτρας έπληξε περισσότερες από χίλιες γυναίκες, όντας ο έκτος συχνότερος καρκίνος που μαστίζει το γυναικείο πληθυσμό (6,2% των γυναικών καρκινοπαθών).

Για την πλήρη έρευνα δείτε εδώ.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος