"Ντροπή για τη χώρα η έλλειψη νοσηλευτών"

"Η υποστελέχωση των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας" δήλωσε την Παρασκευή στο ΣΚΑΪ η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφέροντας ως παράδειγμα την ύπαρξη 100 πλήρως εξοπλισμένων ΜΕΘ που δεν διαθέτουν το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό, μεσούσης της πανδημίας της νέας γρίπης.

Ο μέσος όρος των νοσηλευτών στις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές ανά 1000 άτομα, ενώ στη χώρα μας είναι 3 παρατήρησε η υπουργός Υγείας. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Ξενογιαννακόπουλου προανήγγειλε προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών του χρόνου και προκήρυξη τις επόμενες ημέρες διαγωνισμού για προσλήψεις εντός του έτους.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό για την νέα γρίπη, η υπουργός δήλωσε ότι είναι προαιρετικός στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εμβολίων η υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι υπάρχει συναντίληψη του ΠΟΥ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου, του ΕΟΦ και της επιστημονικής κοινότητας γενικότερα για το θέμα αυτό.

"Μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες που δεν θεωρούνται σοβαρές αλλά αφορούν πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού" ανέφερε.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο εμβόλια, που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά εν αντιθέσει με τη Γερμανία, όπου, όπως είχε αναφερθεί σε ρεπορτάζ της DW, κυκλοφορούν διαφορετικά είδη εμβολίων.

Για το θέμα του εμβολίου της νέας γρίπης μίλησε στο ΣΚΑΪ και ο καθηγητής επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος.

Αναφορικά με το ζήτημα των χρεών των νοσοκομείων στους προμηθευτές η υπουργός Υγείας δήλωσε ότι υπάρχει "μαύρη τρύπα" που υπερβαίνει τα 6,2 δισ. ευρώ από το 2005 έως σήμερα, ενώ το θεσμικό πλαίσιο του 2007 για τις προμήθειες δεν μπόρεσε να λειτουργήσει.

Για την απαγόρευση του καπνίσματος σημείωσε ότι ο υφιστάμενος αντικαπνιστικός νόμος έχει αντιφάσεις και δεν έχουν υπογραφεί απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις.
Πηγή: skai.gr