Πιερρακάκης: Στο παρά ένα τα ΕΛΤΑ - άμεση η ανάγκη μετασχηματισμού

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης αποτέλεσε στη Βουλή η αναγγελία του Κυριάκου Πιερρακάκη για κατάθεση τροπολογίας στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ, που θα περιλαμβάνει τον τρόπο καταβολής από το δημόσιο της καθολικής υπηρεσίας για τα έτη 2013-2020 ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, το πλάνο εθελούσιας εξόδου 2.000 ατόμων από τα 5.500 σε βάθος διετίας και τη διαδικασία των νέων προσλήψεων για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, καθώς και τη νέα πολιτική προμηθειών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

«Δεν είναι η τροπολογία στο παρά ένα, τα ΕΛΤΑ είναι στο παρά ένα. Γι’ αυτό πρέπει όσο πιο γρήγορα να προχωρήσουμε το πλάνο μετασχηματισμού, για να αντεπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις», υπογράμμισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποκρούοντας τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης περί κακής νομοθέτησης και τροπολογίας «πρόδρομο» της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ, ζητώντας την απόσυρσή της και επανακατάθεσή της με στόχο να περάσει τη βάσανο της ακρόασης φορέων και της εκτεταμένης διαβούλευσης.

Ο κ. Πιερρακάκης, σημείωσε ότι η εταιρία έχει βρει ιδιώτη επενδυτή για να βάλει το 10% στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τονίζοντας πως η κυβέρνηση με το τέλος του σχεδίου μετασχηματισμού επιδιώκει να πάρει πίσω το δημόσιο τα 100 εκατομμύρια ευρώ κρατικής στήριξης. «Πρέπει  να δώσουμε το δικαίωμα στον Έλληνα φορολογούμενο να πει ότι αυτά τα χρήματα θα τα πάρει πίσω», επισήμανε.

Ο Υπουργός τόνισε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης αλλά και της εταιρείας είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, ώστε να επιτελέσουν το ρόλο τους ως καθολικού παρόχου.

«Η εταιρεία θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της. Αν δεν της δίναμε τα εργαλεία θα ήταν έμμεση βοήθεια στον ανταγωνισμό», είπε ο ίδιος.

Η τροπολογία θα κατατεθεί εντός της ημέρας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την περιστολή του λαθρεμπορίου, το οποίο ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια. 

Πηγή: skai.gr