Οικονόμου σε ΣΚΑΪ για την συμφωνία με Γαλλία: Τεράστια εθνική επιτυχία-Υπόδειγμα για την Ε.Ε

Για μια τεράστια εθνική επιτυχία έκανε λόγο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αναφορικά με την ιστορική συμφωνία που υπεγράφη στο Παρίσι μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι»  τόνισε παράλληλα πως η συμφωνία συνιστά μια τεράστια στρατηγική αναβάθμιση.  «Οφείλεται στην πολύ καλή προετοιμασία και τα γρήγορα αντανακλαστικά του πρωθυπουργού. Έπαιξαν ρόλο οι τελευταίες εξελίξεις στην διεθνή σκηνή με το αμυντικό σύμφωνο ΗΠΑ -Αυστραλίας-Βρετανίας», πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου,  το σύμφωνο που έκλεισαν Κυριάκος Μητσοτάκης και  Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύει τις δυο χώρες για αμοιβαία αμυντική υποστήριξη σε περίπτωση επίθεσης από ξένη χώρα πέρα και πάνω από τις υπόλοιπες συμφωνίες ή υποχρεώσεις που έχουν σε άλλους οργανισμούς που συμμετέχουν πχ ΝΑΤΟ, ΕΕ. Αυτό είναι το ένα βασικό κομμάτι.

Το άλλο όπως δήλωσε είναι το εξοπλιστικό: «Το πολεμικό ναυτικό αποκτά σύγχρονα υπερόπλα πλήρως εξοπλισμένα σε χρόνο ρεκόρ». 

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε πως αν κάποιος παραγγείλει σήμερα τις συγκεκριμένες φρεγάτες, δεν θα τις έχει πριν το 2030. «Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στη χώρα μας να έχει τις φρεγάτες το 2025 σε τιμές αρκετά συμφέρουσες . Μιλάμε για περισσότερα όπλα και στο σύντομο μέλλον. Όλοι μιλούν για μια πάρα πολύ καλή συμφωνία με βάση όσα παίρνουμε.», πρόσθεσε

Επίσης ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για ενίσχυση της Ελλάδας στην αμυντική και εξωτερική πολιτική μιας και θα έχει την υποστήριξη της μεγαλύτερης, σε στρατιωτικό επίπεδο , χώρας στην Ευρώπη, όπως χαρακτήρισε την Γαλλία.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εστίασε στη σημασία της συμφωνίας, για την Ευρώπη εν γένει: «Θα λειτουργήσει ως υπόδειγμα για τον Ευρωπαικό στρατό και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την στρατηγική σημασία της Ευρώπης.»

Όσον αφορά στην αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι η χώρα οφείλει κάθε στιγμή να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί με ηρεμία τα σύνορα της πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο και σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας.

Ακρίβεια

Μιλώντας για το θέμα της ακρίβειας, ο κ. Οικονόμου ανέφερε τα εξής: «προφανώς και η καθημερινότητα των πολιτών και η οικονομία των νοικοκυριών βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητές μας και ψηλά στην ατζέντα μας. Η κυβέρνηση ασχολείται και με τα καθημερινά και με αυτά που αποτελούν προοπτική και σημαντικές υποθέσεις της Πολιτείας και του κράτους για το μέλλον.

Σε ό,τι αφορά το κύμα των ανατιμήσεων, όπως έχουμε ξεκαθαρίσει πάρα πολλές φορές, προετοιμαζόμαστε σε τρία επίπεδα:

Το πρώτο επίπεδο είναι η συνέχιση μιας πολιτικής που δυναμώνει το εισόδημα, λιγότερο περισσότερο, σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Με τρόπους που είναι γνωστοί στον κόσμο γιατί το βιώνει στην τσέπη του, μένει παραπάνω διαθέσιμο εισόδημα με τους μικρότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωνε και θα εξακολουθεί να πληρώνει.

Το δεύτερο έχει να κάνει με έναν αποτελεσματικό μηχανισμό εποπτείας της αγοράς για να λειτουργεί όπως πρέπει. Δίνοντας επιλογές απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και αισχροκέρδεια απέναντι σε πρακτικές του ότι συνήθως παλιότερα στην Ελλάδα ό,τι ανέβαινε δυσκολευόταν να ξαναπέσει γιατί υπήρχαν τέτοιου είδους στρεβλώσεις.

Εδώ υπάρχουν τα εργαλεία, υπάρχουν οι πολιτικές και οι θεσμοί που εισήχθησαν τα δύο τελευταία χρόνια για να λειτουργήσει η αγορά με τέτοιο τρόπο και υπάρχει και κάτι άλλο πάρα πολύ σημαντικό: οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς. Είτε αυτοί οι τομείς είναι θεματικοί, βλ. ενέργεια όπου το 80% θα καλυφθεί από το κράτος, είτε η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%, είτε η πολύ γενναία ενίσχυση του εισοδήματος εκείνων των συμπολιτών μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Να θυμίσω τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ότι επίσης μεταξύ 2021 και 2020 υπήρξε αύξηση κατά 25% στα βασικά επιδόματα και να θυμίσω και κάτι άλλο που συνδέεται με το πρώτο: το τελευταίο διάστημα έχουμε 75.000 θέσεις εργασίας παραπάνω απ' ό,τι είχαμε πριν την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι 75.000 άνθρωποι που δεν είχαν μισθό ενδεχομένως όχι και εισόδημα, αμείβονται από τη δουλειά τους».

Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι εξετάζονται διάφορες πολιτικές και «η δική μας αγωνία είναι να είναι συντεταγμένες σε μία ενιαία πολιτική που δεν θα πας να διορθώσεις κάτι κάπου και θα κάνεις ζημιά αλλού» και πρόσθεσε: «Το ζήτημα της ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών και της αντιμετώπισης των ανατιμήσεων με τον χαρακτήρα που θα έχουν δεν είναι για την κυβέρνηση θέμα πολιτικής πλειοδοσίας. Κόψε αυτό εκεί ή δώσε λίγο παραπάνω εδώ. Είναι ζήτημα δυνατοτήτων της οικονομίας που πρέπει να μεταφέρονται στους πολίτες όταν δοκιμάζονται και κυρίως στους πιο αδύναμους. Όσο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, έχουμε μπροστά μας και τον προϋπολογισμό, να παρατηρήσουμε και τι γίνεται με τις ανατιμήσεις, να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της επίδρασης που έχουν και ό,τι εργαλεία έχουμε στα χέρια μας θα αξιοποιηθούν για να δυναμώσουμε τον κόσμο».

Στήριξη σε σεισμόπληκτους

Κλείνοντας τη συνέντευξή του  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ερώτηση πόσο σύντομα θα αποζημιωθούν οι πληγέντες από τον σεισμό στην Κρήτη απάντησε ότι ο πρωθυπουργός πηγαίνει απευθείας από τη Γαλλία στο Ηράκλειο και θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

«Ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε άμεσα από την πρώτη στιγμή και θα συνδράμει τους ανθρώπους εκεί, όπως έχει γίνει σε όλες τις φυσικές καταστροφές το τελευταίο διάστημα. Να υπενθυμίσω ότι αυτό μπορεί να γίνεται διότι έχουμε διαμορφώσει ένα τέτοιου είδους πλαίσιο, που μας επιτρέπει την άμεση αντίδραση, την αποκατάσταση και την ενίσχυση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη γιατί από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα πάντα. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα προβεί σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων ανακοινώσεων και από την αμέσως επόμενη μέρα θα ξεκινήσει να υλοποιείται, στη λογική και τη φιλοσοφία αυτών που ξέραμε μέχρι τώρα: Ψηφιακές αιτήσεις, άμεσες εκταμιεύσεις, γρήγορες εκτιμήσεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΕΗ και αντιπολίτευση

Κληθείς να σχολιάσει όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση για «ξεπούλημα της ΔΕΗ», ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι «ο κ. Τσίπρας υπερασπίζεται και ευαγγελίζεται μία ΔΕΗ της εποχής του κ. Φωτόπουλου, αδυνατώντας να αντιληφθεί πώς αλλάζει παγκοσμίως το περιβάλλον και οι απαιτήσεις. Από την άλλη έχουμε τη συνέχιση μιας πολιτικής δυναμικής ανάπτυξης της ΔΕΗ χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος, θα βάλει στα ταμεία της χρήματα».

Καταλήψεις

Τέλος, σε ερώτηση πότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει να εφαρμόσει τον νόμο για τις καταλήψεις, τόνισε: «Όλο το προηγούμενο διάστημα κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να έχουμε διά ζώσης λειτουργία των σχολείων. Είναι έξω από κάθε λογική, με πράγματα τα οποία δεν αντέχουν στη σοβαρή κριτική, να μπαίνει λουκέτο στα σχολεία. Αν υπάρχουν ενστάσεις μπορεί κανείς να συζητήσει διάφορα πράγματα και να εξηγήσει, αλλά το λουκέτο στο σχολείο μετά από μία περίοδο που οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς τους όλοι αγωνιούσαν πώς θα δουλέψουμε για να γίνουν τα μαθήματα στις τάξεις, είναι εκτός λογικής». «Θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως πρέπει να λειτουργήσουν», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: skai.gr