Κουρτς σε Μητσοτάκη: Ευχαριστούμε την Ελλάδα που προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα

Τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά εξήρε ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βιέννη.

Ο κ. Κούρτς είπε ότι γίνεται μια επίθεση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της ΕΕ για την εκφοβίσει και να την γονατίσει. «Είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα», τόνισε ο Αυστριακός Καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Κουρτς για την θερμή υποδοχή και τις γόνιμες συζητήσεις και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι αυτές τις ώρες φτάνει στην Ελλάδα η αυστριακή συνδρομή στο μεταναστευτικό με προσωπικό και τεχνικά μέσα δηλώνει πολλά.

«Το προσωπικό και τα τεχνικά μέσα που μας διαθέσατε, θα μας βοηθήσουν στην αποτροπή αυτής της απόπειρας μαζικής παράνομης εισόδου μεταναστών την οποία διοργανώνει η Τουρκία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό ότι από σήμερα θα κυματίζει στον Έβρο εκτός από την Ελληνική, η σημαία της Αυστρίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και πολλών κρατών μελών που προσφέρθηκαν να προσφέρουν στην πράξη επιχειρησιακά με μέσα, ανθρώπους και με χρήματα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26-27 Μαρτίου, η Ευρώπη πρέπει να έχει αποκρυσταλλώσει την ρητή της θέση σχετικά με την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας υπό το φως των τελευταίων γεγονότων. Στάθηκε στην ανάγκη για αποκλιμάκωση της κρίσης στον Έβρο αλλά και στα νησιά.

Ιδιαίτερα για τα νησιά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι μηδενικές ροές θα αποτελέσουν έμπρακτη απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται. Εξήγησε ότι η Άγκυρα έχει καθήκον να συγκρατεί τις ροές και βέβαια εφόσον το πράξει θα επιβραβεύεται γι' αυτό.

Πηγή: skai.gr