Αρχισε η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Με τις «Δέκα Εντολές», στη Μικρή Σκηνή, ανοίγει φέτος την αυλαία της η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου. Δέκα σκηνοθέτες έχουν αναλάβει τη δραματοποίηση του Δεκάλογου και δέκα νέοι ηθοποιοί ερμηνεύουν με το ταλέντο τους, ρόλους των Εντολών. Οι ``Δέκα Εντολές» θα παίζονται ανά δύο έως τον Ιούνιο, ενώ στις 13 Οκτωβρίου ξεκινά η πρώτη περίοδος των παραστάσεων. ``Όσα δεν τολμήσαμε να τους πούμε κι όσα δεν πρόλαβαν να μας πούνε, έρχεται η ώρα να αναδυθούν`` δήλωσε ο σκηνοθέτης Στρατής Πανούριος για την παράσταση του πρώτου «Δεκαλόγου», όπου και σκηνοθετεί. Η πρώτη περίοδος θα διαρκέσει έως τις 26 Νοεμβρίου με την παράσταση του Βασίλη Νικολαίδη, ``Δαβίδ και Βηθσαβεέ``. ``Βρήκα το θέμα των ``Δέκα Εντολών`` ευφάνταστο και πρωτότυπο, για εμάς, την ομάδα των ηθοποιών, άξιζε ο κόπος, εύχομαι και το κοινό να βρει το αποτέλεσμα ενδιαφέρον``, δήλωσε ο σκηνοθέτης της τελευταίας παράστασης της πρώτης περιόδου, Βασίλης Νικολαίδης. Η Μάγια Λυμπεροπούλου ανοίγει την αυλαία των παραστάσεων της δεύτερης Περιόδου με την παράσταση «Ου ψευδομαρτυρήσεις» την 1η Δεκεμβρίου. ``Η ιδέα του Στάθη Λιβαθινού να δουλέψουμε με μια ομάδα ηθοποιών πάνω στις Δέκα Εντολές είναι ένα μεγάλο δώρο για εμάς τους σκηνοθέτες, τους ηθοποιούς και όλους τους συνεργάτες», δήλωσε η σκηνοθέτιδα Μάγια Λυμπεροπούλου. Η τρίτη περίοδος των παραστάσεων ξεκινά στις 19 Ιανουαρίου με το έργο του Κωσταντίνου Αρβανιτάκη και ολοκληρώνεται με το έργο της Βίκυς Γεωργιάδου στις 4 Μαρτίου. Στις 9 Μαρτίου ξεκινά η τέταρτη περίοδος των Παραστάσεων με το έργο του Βίκτωρ Αρδιττή. «Οι Δέκα Εντολές ανοίγουν με ένα απόλυτο Εγώ και κλείνουν με απαγορεύσεις για να προστατεύσουν τον «πλησίον». Σκέφτομαι μόνο ότι το απόλυτο και άτεγκτο Εγώ της πρώτης Εντολής, μπορεί να συναντήσει στη Σκηνή τη συλλογικότητα ενός μικρού θιάσου χορού», δήλωσε ο σκηνοθέτης Βίκτωρ Αρδιττής. Η πέμπτη και τελευταία περίοδος των παραστάσεων, ξεκινά στις 4 Μάιου με το έργο του Θοδωρή Αμπαζή «Ου κλέψεις» κι ολοκληρώνεται με το έργο της Μάνιας Παπαδημητρίου «ου μοιχεύσεις» στις 10 Ιουνίου.
"Εκτιμώ την δουλειά της Πειραματικής Σκηνής διότι έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια και με σχετικά λίγα μέσα να φτιάξει ένα φυτώριο νέων ηθοποιών και σκηνοθετών με πολύ καλές ιδέες. Ελπίζω να καταφέρουμε να πούμε κάτι ξεχωριστό πάνω στο θέμα που μας δόθηκε, μέσα σε ένα πραγματικά φιλόδοξο και αρκετά επικίνδυνο σχέδιο όπως οι «Δέκα Εντολές», που τελικά είναι ένα κομμάτι της παιδείας μας όλων μας αλλά ο καθένας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά», δήλωσε από την πλευρά της η Μάνια Παπαδημητρίου, ενώ ο σκηνοθέτης Θοδωρής Αμπαζής αναφερόμενος στο έργο του «ου μοιχεύσεις», υπογράμμισε: «Το «ου κλέψεις» είναι άμεσα συνδεδεμένο με την καλλιτεχνική μου υπόσταση. Ενώ δηλώνει απαγόρευση, κατά ένα περίεργο τρόπο μοιάζει ταυτόχρονα να εμπεριέχει προτροπή. Ελπίζω ότι δουλεύοντας με τους ηθοποιούς να καταλάβω περισσότερα».
Στη Μεγάλη Σκηνή της Πειραματικής Σκηνής επαναλαμβάνονται οι δύο περυσινές παραστάσεις «Ντιμπούκ» του Μπρους Μάγιερς και «Ταρτούφος» του Μολιέρου, στις 20 και 31 Οκτωβρίου αντίστοιχα.
Στις 6 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί η παράσταση «Θανάτω Θάνατον», βασισμένο σε μονόπρακτα του Βασίλη Ζιώγα και Νίκου Μαστοράκη ενώ στις 10 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί το έργο του Φιόντορ Ντοστογίεφσκι «Ηλίθιος», σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβανού.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr