Στη Δικαιοσύνη οι εμπλεκόμενοι για το σκάνδαλο στη ΜΕΒΓΑΛ

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον της 14ης ανακρίτριας ο εκτελωνιστής Παναγιώτης Αδαμόπουλος, ένας εκ των τριών κατηγορουμένων στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ. Η δίωξη που του έχει ασκηθεί περιλαμβάνει τα αδικήματα της εκβίασης κατ` επάγγελμα και κατά συναυτουργία παθητικής δωροδοκίας και άμεσης συνέργιας σε παθητική δωροδοκία. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο Π. Αναγνωστόπουλος παρέμεινε στους αρχικούς του ισχυρισμούς, ότι δηλαδή κλήθηκε απλά να μεσολαβήσει ώστε να έλθουν σε επαφή στελέχη της ΜΕΒΓΑΛ με τον έμπορο και συγκατηγορούμενό του Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη.
Προθεσμία για το πρωί του Σαββάτου προκειμένου να απολογηθεί έλαβε από την ανακρίτρια ο έμπορος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Ανάλογη προθεσμία για το πρωί της Κυριακής ζήτησε και έλαβε ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Παναγιώτης Αδαμόπουλος.
Την Παρασκευή κατέθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σπύρος Ζησιμόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ο ρόλος του γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν να εισηγείται για το αν μια εταιρία θα μπει στο πρόγραμμα επιείκειας ή όχι. Ανέφερε ακόμα ότι στις 6 Σεπτεμβρίου η ΜΕΒΓΑΛ υπέβαλε αίτηση ώστε να μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς δεχόταν εκβιασμούς, ενώ -όπως είπε- για το θέμα είχε ενημερώσει και τον υπουργό Ανάπτυξης. Τέλος, τόνισε ότι στις 11 Σεπτεμβρίου η γαλακτοβιομηχανία προσκόμισε στην επιτροπή όλα τα στοιχεία για να υπαχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
«Στηρίζουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά δε θα ανεχτούμε λοξοδρομήσεις και σκιές στη λειτουργία της. Το λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, με αφορμή το πρόσφατο σκάνδαλο στη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ.
«24 ψέματα»
Δύο επιστολές με τίτλο «24 ψέματα» απέστειλε σε Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρσης και ΕΣΗΕΑ ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης. Γύρω από αυτά τα 24 σημεία ο κ. Τσιτουρίδης αναφέρει ότι διατυπώθηκαν ψέματα σε βάρος του, χωρίς σεβασμό του διακριτού της είδησης από προσωπικά και χλευαστικά σχόλια, χωρίς αντιστοιχία τίτλων και κειμένων, καθώς επίσης με φωτογραφίες, εικόνες και γραφικά που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψή του. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τον κ. Τσιτουρίδη, απάντησε ότι «στη Δημοκρατία συλλογική ευθύνη δε νοείται», ενώ δήλωσε άγνοια για το εάν ο κ. Τσιτουρίδης έχει τεθεί στη διάθεση του πρωθυπουργού.
Συνοπτικά, τα 24 ψέματα που -κατά τη γνώμη- του κ. Τσιτουρίδη ειπώθηκαν είναι τα εξής:
1. Ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος ουδέποτε υπήρξε σύμβουλος του κ. Τσιτουρίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2. Ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος ουδέποτε καταδικάστηκε, όπως προέκυψε από έρευνα για ποινική υπόθεση λαθρεμπορίας, άρα όταν διορίστηκε στο ΙΚΑ, δεν ήταν σε γνώση του υπουργού ποινικό μητρώο για λαθρεμπόριο ζάχαρης.
3. Ο έλεγχος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασκείται από τα νόμιμα θεσμικά όργανα της Ανώνυμης Εταιρίας.
4. Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιος Παπαδόπουλος δεν ήταν ποτέ στις Βρυξέλλες και επομένως ο κ. Τσιτουρίδης ουδέποτε τον έφερε από εκεί.
5. Ο γενικός γραμματέας κ. Τσουτσοπλίδης ενεργεί μόνο θεσμικά και στα πλαίσια του νόμου, άρα αποτελεί ψέμα το ότι είχε «φάμπρικα» πόρων της ΕΕ.
6. Ο αδελφός του κ. Τσιτουρίδη, Γιάννης Τσιτουρίδης, και ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος ουδέποτε συνεργάστηκαν επαγγελματικά ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
7. Δεν υπάρχει «παρέα Βρυξελλών», όπου συμμετέχει ο αδελφός του υπουργού κ. Γιάννης Τσιτουρίδης, ο οποίος -σε κάθε περίπτωση- δεν συνυπήρξε με Αδαμόπουλο και Αναγνωστόπουλο στις Βρυξέλλες.
8. Αποτελεί ψεύδος ότι με πρωτοβουλία του υπουργού Απασχόλησης άνοιξε το Ασφαλιστικό, «καπελώνοντας» τον πρωθυπουργό, για να ξεφύγει ο κ. Τσιτουρίδης από το θόρυβο για τα σκάνδαλα.
9. Ούτε θεσμικά ούτε εξωθεσμικά υπήρξε παρέμβαση Τσιτουρίδη για το διορισμό Αδαμόπουλου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
10. Ο Ευγένιος Παπαδόπουλος δεν επικοινώνησε με τον κατηγορούμενο Κωνσταντινίδη και δεν είχε καμία τηλεφωνική συνομιλία μαζί του, αφού άλλωστε η εμφανιζόμενη κλήση στο τηλέφωνό του δεν απαντήθηκε ποτέ.
11. Ουδέποτε οι Αναγνωστόπουλος, Κώστας Τσουτσοπλίδης και Γιάννης Τσιτουρίδης -και οι τρεις μαζί ή ανά δύο από κοινού- ανέπτυξαν οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση ή συνεργασία.
12. Ούτε ο αδελφός του κ. Τσιτουρίδη, ούτε ο γενικός γραμματέας κ.Τσουτσοπλίδης, είχαν θεσμική ή εξωθεσμική δυνατότητα, ως «παρέα των Βρυξελλών», να κανονίζουν θέματα.
13. Από το 2004 έως σήμερα ουδεμία υπόθεση λαθρεμπορίας υπήρξε στην ΕΒΖ, ούτε ο κ. Τσουτσοπλίδης εμπλέκεται σε υπόθεση λαθρεμπορίας ζάχαρης.
14. Δεν υπάρχει θεσμικό ή εξωθεσμικό «σύστημα Τσιτουρίδη» που ενεργεί με οποιοδήποτε τρόπο αδιαφανή και εμπλέκεται σε οποιαδήποτε κρατική δραστηριότητα.
15. Ουδέποτε ο κ.Τσιτουρίδης (όπως αναφέρει) συνυπήρξε ούτε γνώριζε από το 1994 τον κατηγορούμενο Αδαμόπουλο. Για την ύπαρξη του κ. Αδαμόπουλου ως στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημερώθηκε όταν επελέγη στη θέση του γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
16. Ουδέποτε ο κ. Τσουτσοπλίδης, ο Γιάννης Τσιτουρίδης και ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος συμμετείχαν σε οποιαδήποτε επαγγελματική, κοινωνική ή άλλη «τριπλέτα».
17. Ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος διορίστηκε στο ΔΣ του ΙΚΑ ως αιρετό μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
18. Τον κ. Ευγένιο Παπαδόπουλο ουδέποτε μετεκάλεσε από τις Βρυξέλλες ο κ.Τσιτουρίδης, αφού ποτέ δεν ήταν εκεί, και ασκεί τα καθορισμένα θεσμικά καθήκοντά του στα πλαίσια της νομιμότητας.
19. Ο αδελφός του υπουργού, Γιάννης Τσιτουρίδης, δεν είναι κανένας από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Ανάπτυξης.
20. Ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος δεν επιλέχθηκε ως εκτελωνιστής στην ΕΒΖ με παρέμβαση Τσιτουρίδη.
21. Ο κ.Τσουτσοπλίδης ουδέποτε έδωσε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε ΚΕΚ στο οποίο μετείχε ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος.
22. Ο κ. Τσιτουρίδης σημειώνει ότι, από το Φλεβάρη του 2006 που ανέλαβε υπουργός Απασχόλησης, δεν έχει προβεί σε αλλαγές προσώπων και εισηγήσεων προκειμένου να ελέγξει τους διαγωνισμούς στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
23. Ο κ. Τσιτουρίδης δεν έχει σχέση κουμπαριάς ή άλλη με τον κατηγορούμενο Αδαμόπουλο.
24. Ο ειδικός γραμματέας Ευγένιος Παπαδόπουλος δεν μετέχει σε άλλη θέση, που δημιουργεί ασυμβίβαστο ή υπόνοιες σε σχέση με τη θέση που κατέχει στο υπουργείο Απασχόλησης.
Πηγή: skai.gr